Начало Formula E News Да Коща спечели надпреварата в Кейптаун

Да Коща спечели надпреварата в Кейптаун

288
0
Антонио Феликс да Коща
Антонио Феликс да Коща, снимка Формула Е

Антонио Феликс да Коща спечели надпреварата в Кейптаун. Пилотът на Порше се представи феноменално на новата улична писта в крайбрежния град и записа първи успех за сезон 2022-23 във Формула Е. Втори с изоставане 0.281 сек. финишира Жан-Ерик Верн (DS Пенске), следван от Ник Касиди (Енвижън Рейсинг).

Драматичните събития в Кейптаун започнаха още в началото на състезателния уикенд. Първо отборите на Махиндра Рейсинг и Abt Cupra изтеглиха участието си от надпреварата заради съображения за сигурност. След това Ягуар обяви, че Сам Бърд няма да кара в еПри на Кейптаун заради невъзможността на отбора да поправи навреме неговото шаси. Следователно на стартовата решетка застана 17 автомобила вместо традиционните 22.

Квалификацията бе спечелена от Саша Фенестрас. Пилотът на Нисан записа най-бързата обиколка в историята на Формула Е със средна скорост около 155 км/ч. До него на първа редица застана Максимилиан Гюнтер от тима на Мазерати MSG.

Фенестрас направи най-доброто потегляне и поведе след преминаването на първи завой. Касиди направи неуспешна атака срещу Гюнтер, докато Еванс изпревари Верн. Зад тях се движеха Буеми, Верлайн, Раст, Тиктъм и Нато. Французинът успя да мине пред Да Коща

В седмия завой Паскал Верлайн блокира предните колела и се удари в задната част на болида на Буеми. Така пилотът на Порше и лидер в шампионата отпадна, докато швейцарският му съперник продължи напред. Междувременно на пистата в Кейптаун излезе кола за сигурност и заради спирането на Едоардо Мортара. Състезателят на Мазерати MSG получи технически проблем и също отпадна.

След рестарта Гюнтер поведе колоната пред Фенестрас и Касиди. Германецът бе разследван от комисарите заради изпреварване при двойни жълти флагове. Междувременно Мич Еванс получи наказание заради прекомерно използване на енергия. Състезателят на Ягуар Рейсинг трябваше да премине през бокса на пистата в Кейптаун. Да Коща пък си пробиваше път напред след като се справи с Тиктъм.

При преполовяването на еПри на Кейптаун Касиди водеше пред Фенестрас, Гюнтер, Верн, Раст и Да Коща. Джейк Денис (Андрети Аутоспорт) пък получи наказание заради по-малко налягане в гумите си от допустимото.

В 21-вата обиколка Гюнтер допусна грешка и се удари в стената на първи завой, след което се оттегли. Така Мазерати MSG си тръгна с празни ръце от днешната надпревара в Кейптаун. Същевременно на пистата бяха развети жълти флагове.

След рестарта Да Коща изпревари Касиди малко след като активира първия си атакуващ режим. Касиди загуби позиция и от Верн, който се залепи зад Да Коща. В същото време рейс контролът добави още 2 тура към състезателната дистанция.

Да Коща пропусна зоната за активация но запази позицията си на върха. Португалецът използва втория си атакуващ режим и загуби място от Верн. В предпоследната обиколка състезателят на Порше изпревари Верн от външната страна и поведе. В по-задната част на класирането Фенестрас се удари в стената и изпадна извън топ 10.

До края на старта в Кейптаун Да Коща успя да удържи първото място и да запише първи успех с Порше. Втори и трети финишираха Верн и Касиди. Четвърти завърши Рене Раст с Макларън, следван от Себастиен Буеми (Енвижън Рейсинг) и Дан Тиктъм (NIO 333). Toп 10 допълниха Щофел Вандоорн (DS Пенске), Норман Нато (Нисан), Андре Лотерер (Андрети Аутоспорт) и Джейк Хюз с Макларън.