Начало Автомобили Dacia представи прототипа за Пайкс Пийк

Dacia представи прототипа за Пайкс Пийк

116
0
Dacia,pikes peak

Компанията Dacia представи официално състезателната версия на кросоувъра Duster, наречена No Limit. Автомобилът ще вземе участие в известната надпревара по изкачване на върха Пайкс Пийк, популярна и като „Състезанието към облаците“ в края на месец юни. Зад волана на колата ще е трикратния шампион от състезанията на лед Андрюс Трофи Жан Филип Дайро.

Състезателният кросоувър е разработен от инженеринговата компания Tork Engineering, построила и прототипа за снежната надпревара. Двигателят е разработен от фирмата Sodemo със сътрудничеството на специалистите от Renault Sport Technologies. Спортното подразделение на френския производител е подпомогнало компанията с опита си от автомобилния спорт, както и с доставката на някои компоненти.
Dacia Duster No Limit се задвижва от двигател с мощност 850 к.с., базиран на 6-цилиндровия агрегат от Nissan GT-R, а скоростната кутия е 6-степенна секвенциална. Максималният въртящ момент от 900 Нм се достига при 5000 об/мин. Теглото на колата е само 950 кг.

Състезанията по изкачване на хълма Паикс Пийк в щата Колорадо се провеждат от 1916 г., като състезателното разстояние е дълго почти 20 км. и има около 156 завоя. Стартът е на надморска височина от 2862 м, а финалът идва след 1439 метра (4301 м. надморско ниво).

През миналата година надпреварата е спечелена от японеца Нобихуро „Монстър“ Таджима с прототип на Suzuki, изминал трасето за 10 мин. 11 сек и 490 хилядни. Негов е и абсолютния рекорд на състезанието (10:01,408 мин.), поставен през 2007 г. със Suzuki XL7 Hill Climb Special, имащо мощност от 1000 к.с.