Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Дългосрочното възстановяване е приоритет за Ферари

Дългосрочното възстановяване е приоритет за Ферари

46
0
Кими Райконен

Пилотът на Ферари Фернандо Алонсо смята, че дългосрочното възстановяване на отбора е по-важно от постигането на незабавни резултати на писта.

Скудерията има проблеми от началото на сезона и болидът F14 T не върви добре. И двамата състезатели Алонсо и Кими Райконен, както и мениджърите на тима, повтарят, че знаят къде са слабите страни на автомобила и работят да поправят ситуацията. Според испанеца обаче трудът по колата за следващия сезон не бива да страда заради настоящия болид.

Каквито и новости да имаме, трябва да продължаваме да работим по два проекта: тазгодишната кола, защото е нужно да се борим за важни неща като второто място в конструкторския шампионат и за догодина. Не бива сега да правим каквото и да било, което би се отразило негативно на следващия автомобил. В същото време е необходимо да развиваме сегашния болид, защото много неща от него ще бъдат използвани в този за 2015 г. Но ако има нещо сериозно в проекта за догодина, изискващо много време, то тогава трябва да отделим достатъчно внимание. Смятам, че нещата вървят в правилна посока от идването на Марко Матиачи насам. Той има добра визия и чист подход. Ще станем по-силни – през тази или следващата година – каза Алонсо.

Ферари има сериозно количество нови компоненти за F14 T в Канада. Фернандо обясни, че те са били тествани в симулатора след Барселона и Монако, но разликите на канадското трасе според него ще са много малки:

На тази писта правим обиколка за 1:15, 1:16 мин. Това е една от най-късите конфигурации и можем да очакваме 15 коли да се съберат в секунда. Трябва да постигнем съвършенство, защото 1 или 2 десети от секундата могат да означават 6-7 позиции, а е необходимо ние да сме пред тези 6 или 7 коли. Уикендът ще е труден, трасето е с напълно различни характеристики спрямо Монако и Барселона. Подиумът е амбициозна цел, но трябва да сме оптимисти на настоящия етап.

Райконен има повече проблеми в сравнение със съотборника си, като все още не се чувства достатъчно комфортно при управлението на F14 T. Той обаче каза, че грижите му са преувеличени от медиите:

Нещата, които казвате, не винаги са верни. Имаме проблеми и не сме толкова бързи, колкото искаме. Бе трябвало да печелим състезания, а не се случва. Има неща, които трябва да поправим, много дребни неща. След това ще сме в желаната позиция. Но няма да се случи за няколко седмици. Дори да печелиш надпревари и шампионати, пак има какво да се поправи.

На въпрос дали смята, че е възможно да спечели победа тази година, Кими отговори по обичайния си вече начин:

Не знам. Не се интересувам от предположения.

Според финландеца понастоящем е трудно за който и да е отбор да предизвика Мерцедес в борбата за шампионата.

Може и да греша, но обикновено така се случва. Виждали сме в миналото, че нещата могат да се променят. Ние напредваме постоянно, даваме най-доброто от себе си във всеки старт – допълни Кими.