Начало Moto News Данило Петручи ще вземе участие в рали Дакар 2022

Данило Петручи ще вземе участие в рали Дакар 2022

2264
0
Данило Петручи
Данило Петручи, снимка КТМ ( Марчин Кин)
Данило Петручи ще дебютира в предстоящото рали Дакар 2022 в Саудитска Арабия. Италианецът загуби пилотското си място в кралския клас за сметка на Раул Фернандес, но въпреки това отново ще се състезава с цветовете на Tech 3, но с мотор КТМ 450 Rally. 

Данило дебютира в MotoGP през 2012 с тима на Йода Рейсинг след като стана вицешампион в Суперсток 1000 година по-рано. Италианският пилот прекара 3 сезона с мотор от клас CRT/Open преди да премине в Прамак Дукати през 2015. Първият му подиум дойде в Гран при на Великобритания същата година. След прекарани четири сезона в отбора на Прамак, Петручи се присъедини към заводския тим на Дукати. Там той записа две победи и общо четири подиума. През настоящата кампания той има две завършвания в топ 10 с мотор на КТМ и ще напусне падока след Гран при на Валенсия.

В Дакар той ще си партнира с бившите победители Тоби Прайс, Матиас Валкнер и Кевин Бенавидес. 31-годишният състезател е направил тест в пустинята, който е бил наблюдаван от ръководителят на проекта на в Дакар Жорди Виладом.

„Да се състезавам в Дакар е сбъдната мечта за мен. От дете съм голям фен на това събитие. Благодарение на КТМ ще имам възможността да сбъдна тази мечта. Много съм им благодарен за оказаната подкрепа. Мисля, че ще бъда единствения състезател, който за толкова кратък период от време е карал в MotoGP и Дакар“, сподели Петручи.

„Главната ми цел е да завърша състезанието. В момента разучавам навигацията, която е много важна за такава надпревара. Наскоро направих първи тест с 450 Rally в дюните около Дубай и научих много неща от бъдещите ми колеги. Надявам се да натрупам още малко километри преди старта на ралито. Знам, че ще бъде голямо предизвикателство, но въпреки това нямам търпение да започна тази нова глава в моята кариера“, заяви Данило Петручи.