Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Danke, Seb: Обич, сълзи и спомени преди последния F1 старт на Фетел

Danke, Seb: Обич, сълзи и спомени преди последния F1 старт на Фетел

Себастиан Фетел
Себастиан Фетел; снимка: Астън Мартин

Себастиан Фетел направи една от най-добрите си квалификации през сезон 2022 във Формула 1 и днес ще има подкрепата не на кого да е, а на Фернандо Алонсо по време на надпреварата за Гран при на Абу Даби. Последният уикенд на четирикратния световен шампион се превърна в безкрайна поредица от признания и благодарност – дори не толкова за постиженията му в спорта, колкото за това в каква личност се превърна по време на кариерата си в Гран при. F1 изключително рядко демонстрира подобно единодушно отношение. А този уикенд към Фетел се изсипа огромна обич и мнозина не са готови за емоциите от последното му състезание, независимо как ще се развие то.

„Както може да се очаква, много хора искат един последен момент със Себастиан. Доста е трудно да се абстрахираме от разсейване“, призна усмихвайки се шефът на Астън Мартин в F1 Майк Крак.

„Той се опитва да се съсредоточи върху последната си надпревара, защото все още има за какво да се борим в шампионата. Границата е много тънка – едновременно трябва да удържиш хората малко по-навън и да им дадеш шанс да имат още малко време със Себастиан. След карирания флаг може да празнуваме“, добави последния шеф на Фетел в Гран при.

Алонсо коментира след квалификацията, че всички пилоти се грижат за Фетел този уикенд

„Не в смисъл на опити да му помагаме, а да го наглеждаме – проверяваме в огледалата дали идва, дали е в бърза обиколка или не. Просто искаме уикендът му да протече гладко“, сподели испанецът, който днес излиза на грида за своя последен старт с Алпин.

Това не се получи съвсем добре в квалификацията, когато Фетел не сдържа недоволството си от Ред Бул. Но пък стигна Q3 и с девето място изравни най-добрата си позиция на грида за годината.

„Той е девети, аз съм десети. Ще внимавам за него на старта и в първата обиколка. Надявам се и двамата да стигнем до карирания флаг“, допълни Алонсо.

Фетел призна, че се е разчувствал преди да се качи в болида си за квалификацията.

„Преди сесията се размислих за някои хора, които не са с нас този уикенд – или си отидоха от този свят, или не успяха да дойдат до Абу Даби. Много други са тук и усещането е безкрайно специално. При толкова дълга кариера накрая усещането е малко странно…“, разказа Фетел.

„Но в момента, в който седнеш в колата, вече си доста зает. Това, предполагам, е добър знак. И последната ми квалификация във Формула 1 бе добра. Бях изключително мотивиран и сякаш получих някакъв допълнителен тласък“, добави четирикратният световен шампион.

Ферари и Ред Бул организираха специални събирания за Фетел, на които имаше подаръци, сълзи и много спомени

Себастиан постигна най-големите си успехи във Формула 1 с тима от Милтън Кийнс и Кристиан Хорнер може да разказва наистина дълго за немския пилот.

„Себ дойде при нас като хлапе със смешна прическа и брекети. Порасна в Ред Бул Джуниър. Притежава невероятен характер. Носил е шоколад на рецепционистката и секретарките. Сприятелява се с всички. Може да имитира безброй акценти – от кокни жаргон до Найджъл Менсъл, а неговият „Жан Тод“ е легендарен“, разказа Хорнер.

„Идвал е у дома на гости, веднъж помагаше при раждането на малките агънца. Друг път изведе едно от малките ни магаренца и човек от селото едва не катастрофирал, виждайки Себастиан Фетел да разхожда магаренце! Брилянтен характер и още по-брилянтен пилот. С него постигнахме четири поредни титли и заедно имаме феноменални спомени. Последните години бяха трудни за Фетел, но това не бива по никакъв начин да влияе да постиженията му, превърнали го в един от най-великите пилоти на Формула 1.“