Начало Други Дарио Франкити прекрати принудително кариерата си

Дарио Франкити прекрати принудително кариерата си

83
0
Дарио Франкити

Дарио Франкити прекрати принудително кариерата си, след като бе посъветван от лекарите си да спре със състезанията.

Причината са контузиите, които трикратният победител в Индианаполис 500 и четирикратен шампион в Индикар получи при инцидента си преди повече от месец по време на надпреварата в Хюстън. 40-годишният шотландец има 31 победи и 33 полпозишъна.

Експертният съвет на лекарите, които се погрижиха за мен след инцидента в Хюстън и са наясно с контузии на главата и гръбначния стълб, е, че трябва да спра да се състезавам. Обясниха ми много добре, че рисковете са прекалено големи. Въз основа преценката на докторите нямам друг избор освен да прекратя кариерата си – заяви Франкити в специално изявление. – Надпреварите бяха моя живот в продължение на над 30 години и е наистина трудно да си помисля дори, че вече няма да карам. Нямах търпение за сезон 2014 г. с Ганаси Рейсинг, като целта ни щеше да е четвърта победа в Инди 500 и пета титла в Индикар. Бих искал да благодаря на останалите състезатели, съотборниците и отбори ми, на спонсорите за невероятната подкрепа по време на това изумително приключение. Бих искал да благодаря и на Хоган Рейсинг, Тийм KOOL Грийн и Андрети Грийн Рейсинг за дадените ми възможности да се състезавам и особено на Ганаси Рейсинг, които ми станаха като семейство, откакто дойдох при тях през 2008 г. Ще е огромен пропуск, ако не благодаря на феновете си по целия свят. Не мога да изразя достатъчно благодарност за това, че бяха до мен през всичките тези години. Винаги ще помня времето си в КАРТ и Индикар, приятелствата ще ми останат за цял живот. Надявам се след време да продължа да работя – извън пистата – в Индикар. С Чип ще видим как мога да остана свързан с отбора. И както приятелят ми Грег Муур би казал: „Ще се видим най-отпред!”

Чип Ганаси отбеляза от своя страна, че Франкити е жива легенда както за неговия отбор, така и за спорта и ще липсва на всички в падока и по трибуните.

Приносът му към спорта далеч надхвърля стореното по пистите. Тази новина просто слага началото на следващата глава от състезателната кариера на Дарио Франкити, която очаквам да продължи с Ганаси Рейсинг – допълни той.

Шотландският пилот се присъедини към Ганаси Рейсинг през 2008 г. За петте си сезона с тях спечели два пъти Инди 500 (през 2010 и 2012 г.) и три поредни титли (2009 – 2011 г.). В цялата си кариера има 265 старта в Индикар. С четирите си корони се нарежда единствено за Ей Джей Фойт и е едва третият пилот в историята на първенството с поне три поредни успеха в шампионата. Франкити е един от само петимата състезатели, печелили шампионата и Инди 500 в един и същи сезон повече от веднъж. Има общо 92 подиума.