Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Даваше ли Алонсо DRS на Пиастри пред Ръсел? Фернандо: Какво да кажа,...

Даваше ли Алонсо DRS на Пиастри пред Ръсел? Фернандо: Какво да кажа, току-виж ме дисквалифицирали от шампионата!

4070
0
Фернандо Алонсо, Оскар Пиастри
Фернандо Алонсо и Оскар Пиастри; снимка: Астън Мартин

Тактиката на Фернандо Алонсо в края на Гран при на Япония предизвика внимание на пистата Сузука. Малко преди финала на надпреварата испанският пилот на Астън Мартин като че ли умишлено намаляваше скоростта, държейки Оскар Пиастри на под секунда зад себе си. Така австралийският състезател на Макларън имаше възможност да използва DRS и да бяга от преследващия го Джордж Ръсел. По този начин пилотът на Мерцедес пък бе затруднен да изпревари Пиастри и да гони Алонсо. След финала Фернандо бе попитан наистина ли даваше DRS на Оскар.

„След Австралия не знам какво точно да кажа. Току-виж ме дисквалифицирали от шампионата!“, засмя се Алонсо

„Мисля, че това бе една от най-добрите ми надпревари“, продължи по-сериозно испанецът.

„Или един от най-добрите уикенди (в кариерата ми). Според мен постигнахме цялостно и много силно представяне – от първата тренировка чак до състезанието. Беше може би най-добрият уикенд от минала година насам или вероятно в топ 5 на цялата ми кариера. Но ще си остане напълно незабелязан. До утре всички ще са забравили представянето ни“, каза още Алонсо.

„Според мен сме петият по скорост отбор – на сериозна разлика спрямо четвъртия и на добра разлика спрямо шестия екип, така че сме в стабилна позиция в момента. Мисля, че в момента няма как да се сравняваме с Ферари, Макларън, Ред Бул и Мерцедес. Затова е абсолютно необичайно да финишираме на пета-шеста позиция. В Австралия се справихме добре, бяхме шести. Тук сме пак шести. В Джеда май бяхме пети, така че в състезанията вървим наистина страхотно. Другите, Мерцедес – те малко експериментират със стратегия и други неща. Ние се възползваме от това, но със сигурност трябва да подобрим и собственото си темпо“, допълни Алонсо.

Ръсел каза, че тактиката на Алонсо е била умен ход от негова страна.

„Фернандо постъпи умно. Не съм очаквал друго. Това е част от състезанието“, коментира англичанинът

„Виждаше се какво прави от начина, по който използваше енергията“, отбеляза Пиастри. „Разбрах, че се опитва да ме държи в DRS зона, така че Джордж да не може да ме задмине и да атакува него. Бях напълно наясно какво върши. Накрая аз сбърках в последния шикан – блокирах колелата и това беше.“