Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Верстапен триумфира в Япония, Перес допълни двойния успех на Ред Бул, Сайнц...

Верстапен триумфира в Япония, Перес допълни двойния успех на Ред Бул, Сайнц отново на подиума

3765
0
Макс Верстапен, Ред Бул
Макс Верстапен, снимка Ред Бул Контент Пуул

Макс Верстапен триумфира в Гран при на Япония. Пилотът на Ред Бул потегли от първа позиция и записа трета поредна убедителна победа на пистата Сузука. Втори финишира съотборникът му Серхио Перес. Подиумът в Япония беше допълнен от Карлос Сайнц с Ферари.

Чудесни бяха условията преди началото на Гран при на Япония 2024. Температурата на въздуха бе 22 градуса по Целзий, а тази на асфалта- 40. Вероятността за валежи по време на надпреварата беше минимална.

По-голямата част от пилотите в челото решиха да потеглят със средно твърдите гуми на Пирели. Алонсо заложи на меките, както и Хюлкенберг, Ботас, Цунода, Окон, Гасли, Строл, Магнусен и Рикиардо.

Верстапен имаше най-добра стартова реакция след изгасването на червените светофари. Пилотът на Ред Бул поведе след преминаването през първия завой. Зад него се движеха Перес, Норис, Сайнц, Алонсо, Пиастри, Хамилтън, Льоклер, Ръсел и Хюлкенберг.

В средата на колоната имаше инцидент с участието на Даниел Рикиардо (Виза РБ)) и Александър Албон (Уилямс). Двамата пилоти се удариха на завой №2, което доведе до спиране на състезанието. За щастие Рикиардо и Албон бяха добре след тази неприятна катастрофа

По време на забавянето механиците работеха по автомобилите на отделните пилоти. Рейс контролът обяви, че надпреварата ще бъде възобновена в 14:32 местно време със старт от място. В същото време стюардите обявиха, че случилото се между Рикиардо и Албон ще бъде разследвано след края на състезанието. По време на прекъсването от Мерцедес сложиха твърди гуми на автомобилите на Хамилтън и Ръсел.

Верстапен запази водачеството след втория старт от място в Япония. Нидерландецът беше следван от Перес, Норис, Сайнц, Алонсо, Пиастри, Льоклер, Хамилтън, Цунода и Ръсел. Японецът направи добър старт и спечели няколко места. Окон пък заяви по радиото, че е имал контакт със своя съотборник.

Верстапен водеше след първите няколко тура от Гран при на Япония. Трикратният световен шампион записа най-бързата обиколка и се откъсна на повече от секунда. Втори беше Перес. Мексиканецът излезе малко извън трасето. Трети беше Норис, следван от Сайнц, Алонсо, Пиастри, Льоклер, Хамилтън, Ръсел и Строл. Последните двама изпревариха Цунода с използването на DRS.

Верстапен водеше след първите 10 тура от състезанието в Япония. Пилотът на Ред Бул имаше аванс от 3 сек. спрямо Перес. Зад мексиканеца Норис беше преследван от Сайнц. Алонсо заемаше петото място. Зад него бяха Пиастри, Льоклер, Хамилтън, Ръсел, Строл и Окон. Сарджънт изпревари Гасли в края на старт-финалната права. Норис спря в бокса в обиколка №12. Един тур по-късно в бокса влезе и Пиастри.

В 16-тата обиколка Перес и Сайнц спряха в бокса и се върнаха на позиции зад Норис. Състезателят на Макларън записа най-бързата обиколка с новите си твърди гуми. Отпред Верстапен водеше пред Льоклер, Ръсел и Хамилтън, които размениха позициите си. В 17-тия тур Верстапен също направи питстоп и се върна на трето място, а Норис се справи с Хамилтън. Същевременно пилотите на Алпин започнаха да губят позиции.

Льоклер водеше колоната 20 тура след началото на Гран при на Япония. Зад него се движеха Верстапен, Норис, Перес, Ръсел, Сайнц, Хамилтън, Алонсо, Пиастри и Магнусен. Извън топ 10 Цунода водеше битка със Сарджънт.

Верстапен водеше 30 тура след началото на надпреварата в Япония. Втори на повече от 10 сек. се движеше Перес. Трети беше Сайнц, следван от Алонсо, Пиастри, Льоклер, Норис, Ръсел, Хамилтън и Хюлкенберг. По-назад Ботас водеше битка с Магнусен. Последните две позиции очаквано бяха заети от двете коли на Алпин

Верстапен направи второ спиране в обиколка №35. Трикратният световен шампион се върна на второ място зад Сайнц. Норис на свой ред изпревари Норис и започна да преследва Льоклер. Мексиканецът в крайна сметка спечели още една позиция и завъртя най-бързата обиколка. Сайнц влезе в бокса след 2 тура и се върна зад Хамилтън. Трикратният победител в F1 допусна грешка при преминаването през шикана.

10 тура преди финала Верстапен контролираше събитията на пистата Сузука. Втори на малко повече от 10 сек. се движеше Перес. Третото място се държеше от Льоклер. Недалеч зад него се намираха Норис и Сайнц. В зоната на точките влизаха още Алонсо, Пиастри, Ръсел, Хамилтън и Цунода. Междувременно Логан Сарджънт мина през зоната за сигурност и предизвика развяване на жълти флагове.

Сайнц изпревари Норис и зае позиция точно зад Льоклер. Пилотът от Монако беше информиран да не губи време и да пропусне своя съотборник, тъй като се бори с Норис. В 46-тата обиколка състезателите на Ферари смениха своите позиции. Пиастри продължаваше да бъде близо до Алонсо, но без да го изпреварва. В дъното на колоната се движеха Окон, Гасли и Сарджънт.

В последните турове Ръсел водеше битка с Пиастри. Австралиецът се защитаваше много упорито срещу съперника си от Мерцедес и пресече шикана. Това позволи на Алонсо да си отдъхне малко и да отвори малко разлика. В същото време стюардите разследваха случката между Ръсел и Пиастри.

Верстапен записа още една доминантна победа от началото на сезон 2024 в F1. Трикратният световен шампион добави още един успех на сметката си. Втори финишира Перес, който се върна на подиума. Трети и четвърти се класираха Сайнц и Льоклер. Петото място остана за Норис. Следващите две позиции бяха заети от Алонсо и Ръсел. В топ 10 влязоха още Пиастри, Хамилтън и Цунода.