Начало Избрани Де Врис може да бъде осъден заради неизплатен заем

Де Врис може да бъде осъден заради неизплатен заем

1480
0
Ник де Врис
Ник де Врис; снимка: Уилямс

Ник де Врис може да бъде съден заради неизплатен заем. Пилотът на Алфа Таури е заплашен с дело от нидерландски имотен магнат. Той твърди, че е дал заем на 27-годишния състезател в размер на 250 000 евро, който така и не е бил върнат изцяло.

Де Врис ще направи официалния си дебют в F1 след по-малко от два месеца. Нидерландецът ще си партнира с Юки Цунода в тима на Алфа Таури. Бившият шампион във Формула 2 и Формула Е замени Пиер Гасли. Французинът реши да отвори нова глава в кариерата си и подписа с Алпин.

Де Врис впечатли със скоростта си по време на състезанието за Голямата награда на Италия. Тогава той зае мястото на Алекс Албон, който трябваше да бъде опериран спешно заради апендицит. Макар че нямаше толкова опит с новото поколение болиди в F1, 27-годишният състезател спечели две точки за екипа на Уилямс. Малко по-късно той реши да се присъедини към Алфа Таури.

Очаква се Де Врис да бъде съден в нидерландски съд от Йерун Шотхорст. Имотният магнат твърди, че пилотът на Алфа Таури е укрил информация и е нарушил споразумения, свързани с договор за заем през 2018 г.

Според холандския вестник FD, Де Врис е взел заем от 250 000 евро от инвестиционната компания на Шотхорст Investrand. Целта на нидерландеца е била да си осигури място в F2 с отбора на Према.

Твърди се, че това споразумение е включвало 3% годишна лихва, както и част от бъдещите приходи от дейността на пилота. В него също така се посочва, че заемът ще бъде опростен ако нидерландецът не е титулярен пилот в F1 през сезон 2022.

Де Врис е платил на Шотхорст 190 000 евро под формата на лихви. Бившият шампион във Формула E не бе титулярен пилот в F1 през 2022-ра. Това го е накрало да сметне, че останалата част от заема ще бъде опростена.

Тази седмица Шотхорст е заявил в съда, че Де Врис не е изпълнил своята част от сделката. Той твърди, че пилотът на Алфа Таури така и не е предоставил необходимата документация за приходите и договорите си по време на срока на заема. Сега Шотхорст е изискал от съда да бъдат предоставени всички документи, включително и подписания договор с Ред Бул през октомври 2022.

Шотхорст е поискал и точна дефиниция на позицията, която той заемаше през миналата година. Тогава Де Врис бе тестов и резервен пилот в Мерцедес. Това му позволи да кара болида на екипа от Бракли в две свободни тренировки, както и тези на клиентските отбори Уилямс и Астън Мартин.

„Първо искам да кажа, че според мен е фантастичен факта, че Ник е успял да стане титулярен пилот от F1. Така ще имаме двама нидерландски пилоти по време на старта на пистата Зандвоорт в края на август“, каза Шотхорст в изявление, разпространено до медиите в страната.

„Инвестирахме в кариерата на Де Врис в решаващ момент. Тогава никой друг не искаше да се занимава с това. Сега имаме различни мнения относно тълкуването на споразумението, което сме сключили помежду си по онова време.“

„Такива неща се случват. В резултат на това, за съжаление, не можем да избегнем завеждането на дело в съда. Наистина щяхме да предпочетем нещата да се бяха случили по друг начин. Това не променя факта, че като фен на моторните спортове желая на Ник всички възможни успехи в кариерата му.“

Де Врис е отрекъл всички обвинения на имотния магнат. Състезателят на Алфа Таури твърди, че е предоставил необходимата информация за договорите си.

Същевременно адвокатът на Де Врис Йерун Бедо твърди, че пилотът от F1 е предложил да изплати заема от 250 000 евро в допълнение към лихвите от 190 000 евро. Въпреки това предложението му е било отхвърлено от Schothorst.

„Всичко показва, че Investrand не може да понесе факта, че Де Врис е станал състезател от Формула 1 през 2023-та, а не през последната година от споразумението“, заяви Бедо.

Адвокатът също така твърди, че Де Врис учтиво е отказал предложението на Шотхорст да стане негов мениджър в F1. Според него това също е подтикнало последният да заведе дело в съда. Очаква се решението на съда в Амстердам да бъде взето в началото на февруари.