Начало Избрани Де Врис: На първо място бях много щастлив да получа възможността да...

Де Врис: На първо място бях много щастлив да получа възможността да карам в F1 и да изживея детската си мечта

665
0
Ник де Врис, Алфа Таури
Ник де Врис, снимка Ред Бул Контент Пуул

Ник де Врис започва първия си сезон като титулярен пилот от F1. 27-годишният състезател измина дълъг и труден път преди най-накрая да изпълни детската си мечта и да кара в най-високото ниво на моторните спортове.

Кариерата на Де Врис е повече от интересна. Нидерландецът дебютира във Формула 2 през сезон 2017 и две години по-късно стана шампион. След това той трябваше да напусне F2 заради правилника на сериите.

Тъй като не успя да си намери място в F1 за сезон 2020, Де Врис се прехвърли във Формула Е с екипа на Мерцедес. Там той записа общо три победи и осем подиума. Нидерландецът спечели титлата през сезон 2020-21 и стана първия световен шампион в историята на Формула Е. В края на сезон 2021-22 той реши да продължи кариерата си другаде заради оттеглянето на Мерцедес от електрическия шампионат.

В началото на миналия октомври Де Врис бе обявен за пилот на Алфа Таури. Там той ще си партнира заедно с Юки Цунoда. Бившият шампион от F2 и Формула Е присъства на представянето на разцветката на АТ04. Той също така даде и първото си интервю за екипа от Фаенца.

„Всеки пилот израства, мечтаейки да се състезава в F1. Вие очевидно сте поели по малко по-различен път, за да стигнете до този шампионат. Сега искаме да знаем какво ви вълнува най-много, когато започвате сезон 2023 с Алфа Таури?

„На първо място бях много щастлив да получа възможността да карам в F1 и да изживея детската си мечтата. Също така бях много развълнуван и мотивиран да постигам добри резултати. Това е така защото пътуването ми към F1 беше малко по-необичайно и по-дълго. Чувствам се все още по-благодарен за възможността, която ми даде Алфа Таури и съм все по-мотивиран да я грабна и да покажа на какво съм способен“, сподели Де Врис.

Нидерландецът кара няколко различни автомобили през сезон 2022. Тази година той ще бъде един от новобранците в F1 макар да записа един старт като заместник на Алекс Албон в Уилямс.

„Миналата година карахте повече различни автомобили от F1 от всеки друг пилот и се състезавахте на Монца. Все още ли усещате напрежението от това, че те новак?“

„Винаги има здравословен натиск. Мисля, че това е необходимо, за да бъдеш напълно концентриран и готов за работа. Бих казал, че все още съм новобранец. Разбира се, имах привилегията да карам много различни автомобили. Смятам, че ползите от това не се дължат толкова на времето на пистата, защото всъщност то беше много ограничено. Освен три теста за новаци – два в Мерцедес и един със Скудерия Алфа Таури – не съм правил истински изпитания“, призна Де Врис.

„Участията в FP1 бяха чудесна възможност да изляза на пистата по време на уикенда за Гран при. Това носи съвсем различно напрежение от това, когато правиш целодневни тестове, защото разполагаш с много ограничено време. Това е възможност да покажеш себе си, но също така можеш да загубиш повече, отколкото да спечелиш. Затова вярвам, че това със сигурност е добър опит. Смятам, че работата ми с различни отбори в различна среда ще донесе много ползи. По отношение на чистото време на пистата и в състезанията смятам, че имам по-малко от другите тазгодишни новаци. Все пак съм малко по-възрастен и съм имал възможност да се състезавам в различни шампионати, така че това е ниво на опит, което носи известна стойност“, обясни пилотът на Алфа Таури.

„Откакто ви съобщиха, че ще карате за Алфа Таури през сезон 2023, какъв е основният ви приоритет по отношение на подготовката за сезона? Установихте ли вече добри работни отношения с отбора?“

„Не можеш да насилваш отношенията между хората. Това винаги отнема малко време. Бях посрещнат много топло от целия отбор. Изглежда, че всички бяха много развълнувани от моето пристигане. Те със сигурност направа всичко възможно, за да ме интегрират възможно най-бързо. Прекарах известно време с различни инженерни отдели и различни хора в екип. Също така свършихме малко по-специфична работа по отношение на предпочитанията, симпатиите, на всякакви неща“, обясни Де Врис.

„Имам чувството, че свършихме добра работа, като използвахме времето, за да ме посрещнем и интегрираме в екипа, но в същото време започнахме да разглеждаме пропуските, където има място за подобрение, което трябваше да подчертаем. Използвахме добре времето си по отношение на физическия аспект и натискахме наистина здраво. По принцип просто се наслаждавам на пътуването и съм много развълнуван да започна сезон 2023.“

Пилотът на Алфа Таури коментира и взаимоотношенията си с Юки Цунода. Двамата прекараха доста време в тренировъчен лагер в Дубай.

„И двамата с Юки завършихте тренировъчния си лагер в Дубай. Как се развиват отношенията ви с него?“

„Проведохме двуседмичен тренировъчен лагер в Дубай който премина много добре. Разширихме границите и аз се чувствам все по-подготвен. Определено смятам, че съм в добра форма. Имаме още няколко седмици до началото на сезона. Смятам, че не би трябвало да има никакви притеснения.“

„Юки и аз имахме отделни графици, така че не се виждахме толкова много, но все пак познавахме малко и преди това. Единственият път, когато всъщност сме били заедно в едно и също състезание, беше в Монца миналата година! Смятам, че Юки е много талантлив и бърз пилот и очевидно вече има опит в F1. Същевременно аз внасям малко по-различен опит. В крайна сметка съм напълно сигурен, че нашата динамика и работните ни взаимоотношения ще помогнат в посока на това да тласнем всички напред.“

Пилотът на Алфа Таури коментира и присъединяването си към семейството на Ред Бул. Там той ще бъде заедно със своя сънародник и приятел Макс Верстапен.

„Присъединихте се към семейството на Ред Бул. Това открива разнообразни възможности както в F1, така и в други спортове по целия свят. Какво означава за Вас да станете един от техните спортисти и какво очаквате с нетърпение?“

„Ред Бул е много емблематична компания не само в спорта, но и в света като цяло. Като дете съм израснал, гледайки тази марка. Всъщност винаги съм се състезавал с нея по един или друг начин. Сега най-накрая да се присъединя към семейството на Ред Бул означава много. Тя има много силни ценности в спорта и е свързана с представянето, победите и основно с това да се осмеляваш да бъдеш различен и да опитваш. Беше страхотно. Те бяха супер гостоприемни в Милтън Кийнс, както и бяха Алфа Таури в Италия. Бях посрещнат много топло и съм наистина щастлив и се наслаждавам, че съм нов член на семейството им. Вече бях в централата на Ред Бул, както и в центъра за представяне на спортистите в Австрия.“

Накрая Де Врис призна, че много харесва облеклото на Алфа Таури.

„Знаем, че имате интелигентен и небрежен подход към начина ви на обличане. Как мислите, че това се съчетава с колекцията на Алфа Таури ? Смятате ли, че ще експериментирате с модния си стил през сезона?“

„Алфа Таури е много готина марка. Тя изглежда като лукс от висок клас с добро докосване до модата, но все пак не твърде официална или твърде екстремна. Тя има много добър баланс по отношение на стила. Всъщност смятам, че наистина ми допада и определено очаквам с нетърпение да експериментирам с различни визии. Искам да бъда малко по-смел или авантюристичен, а не просто да съм човек с дънки и тениска“, допълни Ник де Врис.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Scuderia AlphaTauri (@alphataurif1)