Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Де Врис загуби делото за неизплатен заем

Де Врис загуби делото за неизплатен заем

1234
0
Ник де Врис, Алфа Таури
Ник де Врис, снимка Алфа Таури

Ник де Врис загуби делото за неизплатен заем, което води още от края на 2022 г. Бившият пилот на Алфа Таури продължава да се съди с компания на Йерун Шотхорст, която е направила инвестиция в неговата кариера преди няколко години.

В края на 2022 г. Де Врис беше обвинен в укриване на финансова информация и нарушаване на условията на споразумение за заем с инвестиционната компания „Investrand“. Оказа се, че Де Врис е взел заем от 250 000 евро от компанията, притежавана от Шотхорст. Целта на това нещо е била нидерландецът да гарантира участието си във Формула 2

Де Врис имаше договора с Шотхорст. Тя гласеше, че ако той стане активен пилот от F1 до 2022-ра, Investrand ще взема 50% от приходите му, докато се състезава на най-високо ниво. Ако дотогава Де Врис не стане част от F1, Investrand ще опрости този заема. Компанията също така беше приела, че дейностите му като тестов и резервен пилот на Мерцедес няма да се броят.

28-годишният нидерландец не беше титулярен пилот през сезон 2022 в F1. Де Врис обаче взе участие в състезанието за Голямата награда на Италия. Там той замести Александър Албон в тима на Уилямс и дори финишира девети.

Участието на Монца помогна на Де Врис да намери титулярно място в F1 за 2023 г. с Алфа Таури. За нещастие, той така и не успя да повтори представянето си на Монца. Затова той бе освободен от базирания във Фаенца тим след само 10 старта и заменен от Даниел Рикиардо.

Участието през 2022 г. предизвика съдебен спор между Де Врис и Investrand. Компанията поиска да знае дали това представлява сделка или е било част от дейностите му като тест пилот. Това би имало значение за опрощаването на заема или задействането на споразумението за получаване на 50% от заплатата на нидерландеца.

Де Врис беше оправдан при първоначалното съкратено съдебно производство в началото на миналата година. Тогава съдът застава на страната на нидерландеца. Органът отбелязва, че  „той е участвал в F1 на 11 септември 2022 г. в Гран при на Италия, но го е направил като резервен пилот. По това време той не е имал договор като състезателен пилот и просто е замествал друг пилот с апендицит.“

Съдията подкрепи Де Врис и по отношение на твърдението, че не е информирал напълно Investrand за подробностите по договорите си през годините.

Де Врис вярваше, че на практика е спечелил и че делото  е приключило. От Investrand обаче подчертаха, че миналогодишното производство е било най-вече за получаване на информация. Така на практика това е било първа стъпка към основното дело, което беше разгледано тази седмица в Окръжния съд на Амстердам

Този път съдът застана на страната на компанията. Беше посочено, че Де Врис не може да разчита на договора си за тест пилот на Мерцедес, за да отмени факта, че е участвал в Гран на Италия 2022 като състезателен пилот в рамките на срока на първоначалното споразумение.

Сега Де Врис трябва да върне заема от 250 000 евро плюс лихвите, както и половината от приходите си като пилот на Алфа Таури за 2023 г.

„Подкрепихме Ник в ключов момент от кариерата му, когато никой друг не искаше да го направи“, каза Шотхорст. „Щастлив съм, че сега съдията се произнесе в наша полза. Разбира се, съжалявам, че тази процедура беше необходима.“

„Бихме предпочели да постигнем споразумение без процедури чрез подходящи консултации. За съжаление опитите ни за това бяха решително отхвърлени от Ник и неговия адвокат.“

„Това направи обръщането към съда неизбежно. Това не променя факта, че желая на Ник всички възможни успехи в продължаването на неговата вече впечатляваща кариера в моторните спортове, въпреки че тя вече няма да бъде във Формула 1“, добави нидерландският магнат.

Съвсем очаквано, адвокатът на Де Врис Йерун Бедо оспорва решението. Той отбеляза, че пилотът е спечелил делото по отношение на всички допълнителни плащания, поискани до края на 2022 г. Бедо същевременно посочва, че все още може да се стигне до ново обжалване.

„Тълкуването на споразумението от страна на съда не съответства на това, което Де Врис във всеки случай е възнамерявал по време на сключването на споразумението.“

„Той е изпълнявал напълно и добросъвестно задълженията си до 2022 г. включително, което беше потвърдено от съда. Това, че Де Врис въпреки това е осъден да изплати заема и да плати фиксирана и променлива лихва по отношение на първите месеци на 2023-та, противоречи на договореното между страните. Поради това моят клиент все още обмисля ново обжалване“, добави нидерландският адвокат.

Понастоящем Де Врис се състезава във Формула Е с Махиндра Рейсинг, както и в WEC с Тойота. Нидерландецът записа труден старт на новата кампания в световния електрически шампионат. До момента той заема 19-то място във временното класиране и не е спечелил нито една точка.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Nyck De Vries (@nyckdevries)