Начало Други Дебютантът Александър Роси спечели Инди 500

Дебютантът Александър Роси спечели Инди 500

48
0

Александър Роси спечели юбилейното стотно издание на прочутото състезание 500-те мили на Индианаполис. Пилотът на Андрети Херта, който миналата година беше резервен състезател на Маруся във Ф1, стартира от 11-та позиция.

В един момент той беше на последното 33-то място, но предприе рискована тактика в края, пестейки гориво и без да спира в бокса. Докато съперниците му спряха в пита и в крайна сметка това му донесе победата.Победителят направи своето последно спиране 36 обиколки преди финала, въпреки че с оглед на зареденото гориво и очаквания разход сметките показваха, че той ще може да изкара 32 обиколки.

Така Роси стана първия дебютант от 15 години насам, който печели престижната надпревара. За последно това стори Елио Кастроневес през 2001 г.

Друг пилот на Андрети Херта, Карлос Муньос стана втори, след като му се наложи да влезе за зареждане 4 обиколки преди края. Трети финишира Джоузеф Нюгардън.

Стартиралият първи канадец Джеймс Хинчклиф, който миналата година пропусна надпреварата, след като претърпя тежка катастрофа по време на тренировка, финишира 7. Миналогодишният победител Хуан-Пабло Монтоя отпадна от надпреварата след катастрофа.

Макс Чилтън, който миналата година беше съотборник на Роси в Марусия остана 15-ти при първото си участие в надпреварата.