Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Дейв Райън се върна в падока на Формула 1

Дейв Райън се върна в падока на Формула 1

40
0
Дейв Райън,Люис Хамилтън

Бившият спортен директор на Макларън Дейв Райън се върна във Формула 1, макар и временно. Според непотвърдена информация той ще е за кратко в Рено, за да направи оглед и преценка на работата на отбора, след което трябва да изпрати доклад до мениджмънта на екипа. Райън се срещна с шефа операции на пистата Алан Перман на Интерлагос.

Райън работеше в Макларън от 1973 г., но бе набързо уволнен по време на уикенда за Гран при на Малайзия през 2009 г. Причината бе скандалът, предизвикан заради инцидент от предишния кръг в Австралия, след който Люис Хамилтън заяви, че Ярно Трули го е изпреварил при кола за сигурност на трасето и не го е пускал напред. Италианецът (тогава пилот на Тойота) бе наказан с 25 сек и отиде 12-и, след като бе финиширал трети на Албърт парк.

На Сепанг комисарите от Австралия се събраха извънредно, за да разгледат отново ситуацията заради съмнения за манипулиране на ситуацията. Те изискаха пълен запис от радиокомуникацията в Макларън и след нейното изслушване настъпи истински ад. Стюардите постановиха, че Люис Хамилтън и отборът му са действали във вреда и ущърб на спорта, предоставяйки доказателство, които умишлено са ги подвели. Пилотът и тимът бяха дисквалифицирани, а Мартин Уитмарш – тъкмо поел изцяло управлението от Рон Денис – уволни начаса Райън след 35 години вярна служба в опит някак си да овладее положението. Реакцията бе сериозна и мнозина бяха раздвоени, тъй като за Хамилтън реално нямаше никакви санкции от страна на екипа.

Публичното извинение на Люис също не бе прието еднозначно, а твърдението му, че е член на екипа и винаги играе отборно, подчинявайки се на управляващите в отбора, бе сметнато за неискрено.