Начало Рали ДЕН 2 – Ожие запазва лидерството до обед, Льоб започна да наваксва

ДЕН 2 – Ожие запазва лидерството до обед, Льоб започна да наваксва

25
0

След изминатите три етапа през втория ден на рали Португалия Себастиен Ожие продължава да е начело във временното генерално класиране.

Пилотът на Ситроен Джуниър Тийм започна съботния ден с аванс пред Дани Сордо и Себастиен Льоб със съответно 26,6 и 44,8 сек. След изминаването на въпросните три отсечки той отново е начело като този път след него на 22,9 сек е Льоб, а трети е Сордо на 23,4.

Себастиен Льоб започна да топи разликата на сънародника си още при изминаването на началния специален етап. Тук той даде най-бързо време като същевременно, стартирайки трети, се ползваше от преимуществото тези пред него да разчистват макадамовото трасе. Най-близките му конкуренти в етапа се оказаха пилотите на Форд Яри-Мати Латвала и Мико Хировнен, които финишираха съответно на 2,8 и 3,2 сек след Лоьб.

При втория етап Себастиен Льоб продължи с атаката си. Той отново записа най-бързо време в етапа като този път постижението му даде пряко отражение и върху генералното класиране. Льоб се изкачи от трета на втора позиция, прескачайки съотборника си Дани Сордо и същевременно намали изоставането си от лидера Ожие.

Тази отсечка обаче се оказа критична за Яри-Мати Латвала. Малко след старта финландецът излезе от пътя и със задната част на автомобила си удари дърво. Инцидентът нанесе сериозни щети по колата и това наложи отпадането на Латвала.

В последния преди обедния сервиз етап най-добър резултат записа Петер Солберг. Следваха го Сордо, Льоб, Ожие и Хирвонен като разликите между петимата бяха минимални и те се подредиха в 5 секунди.

В крайна сметка Льоб успя да стопи приблизително половината от разликата с лидера Ожие в сравнение със стойностите при началото на втория ден от рали Португалия. При пристигането си в сервиза, той заяви:

Опитвахме се да стопим част от разликата на Ожие, но на последния етап не бях толкова уверен и допуснах малка грешка при водното препятствие в началото на отсечката. Въпреки това ще се опитам да продължа да оказвам натиск върху него.

От своя страна Ожие обясни:

Сутринта се представихме чудесно, не допуснахме никакви грешки и установихме добър ритъм. Естествено бе трудно да влизаме първи в отсечките. Вчера успяхме да се справим добре по отношение на гумите, така че днес се опитваме да направим същото.

Трети във временното общо подреждане е Сордо, който изостава от Льоб на 0,5 сек., въпреки че по време на последния етап при водното препятствие той почти излетя от пътя. Следва го Петер Солберг.

Хирвонен изостава с 44,5 сек от водача и е на пета позиция. Финландецът призна, че е допуснал няколко пилотски грешки в последния етап, но освен това не бе особено доволен от поведението на автомобила си, особено по време на втората за деня отсечка.

Шести и седми са пилотите на Стобарт като и двамата докладваха за проблеми – Хенинг Солберг с горивната помпа, а Матьо Уилсън със спирачките. Следват ги Мадс Остберг, Кими Райконен и Федерико Вилягра.

Кен Блок не можа да се включи в надпреварата през втория ден. Причина бяха сериозните поражения по купето на автомобила и неговите структури за безопасност, получени при вчерашната катастрофа на американеца.