Начало MotoGP News Ди Джанантонио грабна първа победа в MotoGP, Баная се доближава до втора...

Ди Джанантонио грабна първа победа в MotoGP, Баная се доближава до втора световна титла

245
0
Фабио Ди Джанантонио
Фабио Ди Джанантонио, снимка Грезини

Фабио Ди Джанантонио записа успех в състезанието за Гран при на Катар в MotoGP. Това бе първи успех за пилота на Грезини Дукати откакто се присъедини към кралския клас на световния шампионат по мотоциклетизъм. Втори финишира Франческо Баная (Дукати). Италианецът увеличи аванса си във временното класиране и се доближава до втора световна титла. Последното място на подиума в Катар бе заето от Лука Марини от тима на VR46 Дукати.

Гран при на Катар е предпоследен 19-ти кръг от сезон 2023 в световния шампионат на MotoGP. Събитието се провежда на пистата „Лосаил“ с дължина 5.419 км и разположена близо до едноименни град. В Катар се провежда единствената надпревара на изкуствено осветление. Вчера се проведе спринтовата надпревара на Лосаил. Победител в нея стана Хорхе Мартин

Чудесни условия посрещнаха пилотите и отборите преди началото на нощния старт в Катар. Температурата на въздуха бе 26 градуса по Целзий, а тази на асфалта- 28. Нямаше вероятност за валежи по време на надпреварата, която бе с дължина от 22 обиколки.

Баная имаше отлична стартова реакция и поведе след изгасването на червените светофари в Катар. Действащият световен шампион бе следван от Марини, Ди Джанантонио, братята Маркес, Куартараро, Байндър и Мартин. Испанецът имаше ужасно потегляне и се озова в дъното на топ 10. Около него бяха Винялес, Зарко и Милър.

Баная запази водачеството след първите 3 тура от Гран при на Катар. Зад него се движеха Марини, Ди Джанантонио, Алекс и Марк Маркес, Винялес, Байндър, Мартин и Зарко. Същевременно Икер Лекуона (LCR Хонда) приключи участието си в надпреварата заради технически проблеми.

Баная записа най-бързата обиколка и опита да се откъсне. Ди Джанатнонио пък изпревари Марини и зае второто място. Състезателят на Грезини Дукати записа най-бързата обиколка и започна да топи аванса на Баная. Зад водещата двойка се движеха Байндър, Маркес, Марини, Винялес, Мартин, Маркес, Зарко и Куартараро. Алейш Еспаргаро (Априлия) също се оттегли от състезанието заради вероятна повреда в неговата машина.

Баная и Ди Джанантонио водеха борба за победата през втората половина на Гран при на Катар. Двамата италианци се откъснаха на повече от 4 сек. спрямо третия Байндър. Южноафриканецът на свой ред бе въвлечен в битка с Алекс Маркес и Марини. Междувременно Мартин губеше позиция след позиция и се смъкна до деветото място. Испанецът се движеше в групичка със Зарко, Бастианини, Марк Маркес и Милър

4 тура преди финала Ди Джанантонио атакува и изпревари успешно Баная. Действащият световен шампион се движеше плътно зад петите на своя сънародник и опита да контраатакува в края на дългата старт-финална права. Баная обаче спря твърде късно и мина през зоната за сигурност, за да избегне удар с Ди Джанантонио. По този начин той на практика „подари“ първото място на своя съперник от тима на Грезини Дукати. Мартин на свой ред се движеше едва десети.

Ди Джанантонио в крайна сметка запази хладнокръвие и спечели състезанието в Катар. Това бе първи успех за италианеца откакто се присъедини към MotoGP. Тази победа може да се окажа от изключително значение за бъдещето му в шампионата. До него на подиума се качиха Баная и Марини.

Четвърти и пети в Катар се класираха Маверик Винялес (Априлия) и Брад Байндър с КТМ. Шестото място зае Алекс Маркес (Грезини Дукати), следван от Фабио Куартараро (Ямаха), Енеа Бастианини (Дукати), Джак Милър (КТМ) и Хорхе Мартин (Прамак Дукати). Топ 15 бе допълнен от Марк Маркес (Хонда), Йохан Зарко (Прамак Дукати), Марко Безеки (VR46 Дукати), Жоан Мир (Хонда) и Аугусто Фернандес (Tech3 GasGas).