Начало MotoGP News Марини записа рекорден полпозишън в Катар

Марини записа рекорден полпозишън в Катар

312
0
Лука Марини
Лука Марини, снимка VR46 Дукати

Лука Марини спечели квалификацията за Гран при на Катар в MotoGP. Пилотът на VR46 Дукати направи рекордна обиколка за 1:51.762 мин. Втори на 67 хилядни финишира Фабио Ди Джанантонио от тима на Грезини Дукати, следван от съотборника си Алекс Маркес.

Гран при на Катар е предпоследен 19-ти кръг от сезон 2023 в световния шампионат на MotoGP. Събитието се провежда на пистата „Лосаил“ с дължина 5.419 км и разположена близо до едноименни град, както и столицата Доха. В Катар се провежда единствената надпревара на изкуствено осветление

Времето преди началото на квалификацията в Катар бе топло и сухо. Температурата на въздуха бе 26 градуса по Целзий, а тази на асфалта- 33. Вероятността за валежи бе на практика нулева. Сесията се проведе при залязващо слънце и малко по-нагорещен асфалт. Тази година сцеплението по трасето е много по-добро заради новата настилка, която бе тествана от F1 преди около 40 дни.

Всички пилоти излязоха от своите гаражи веднага след старта на първия сегмент от квалификацията в Катар. С напредване на времето настъпи сериозно подобрение на времена. В тази сесия участваха немалко топ състезатели, включително Куаратараро. Французинът даде най-добро време във втората тренировка, която се проведе по-рано днес. В нея Марини даде 14-то време, докато Баная и Мартин бяха в топ 10.

Такааки Накагами претърпя инцидент и на практика приключи доста рано участието си в сесията.

Зарко и Маркес заеха първите две позиции след приключването на Q1 в Катар. Двамата си гарантираха участие във втората част от квалификацията на пистата в Лосаил. Първи под чертата останаха Марко Безеки (VR46 Дукати), Фабио Куартараро (Ямаха) и Енеа Бастианини (Дукати). Зад тях на шеста редица се класираха Джак Милър с КТМ, Мигел Оливейра (RNF Априлия) и Франко Морбидели (Ямаха). Последните четири места на решетката в Катар бяха заети от Пол Еспаргаро (Tech3 GasGas), Жоан Мир (Хонда) и състезателите на LCR Хонда Икер Лекуона и Такааки Накагами.

Условията в Q2 за Гран при на Катар малко се подобриха. Ди Джанантонио зададе темпото в първите няколко минути, следван от Марини и Мартин. Трафикът по трасето бе по-малък в сравнение с Q1.

Марини записа феноменална обиколка в самия край на квалификацията в Катар и оглави класирането. Италианецът си гарантира първа стартова позиция за днешния спринт, както и за утрешната основна надпревара. До него на първа редица застават Ди Джанантонио и Алекс Маркес.

На втора редица застават Франческо Баная (Дукати) и неговите колеги от Прамак Дукати Хорхе Мартин и Йохан Зарко. На трета стартова редица се наредиха Марк Маркес (Хонда), Маверик Винялес (Априлия) и Раул Фернандес. Топ 12 допълниха Алейш Еспаргаро (Априлия), Брад Байндър (КТМ) и Аугусто Фернандес (Tech3 GasGas).