Начало MotoGP News Ди Джанантонио остава в MotoGP с отбора на VR46 Дукати

Ди Джанантонио остава в MotoGP с отбора на VR46 Дукати

182
0
Фабио Ди Джанантонио
Фабио Ди Джанантонио снимка Грезини

Фабио Ди Джанантонио остава в MotoGP и през следващия сезон. Италианецът подписа с отбора на VR46 Дукати. Там той заема овакантеното място на своя сънародник Лука Марини, който по-рано днес бе потвърден като пилот на заводския тим на Хонда.

Ди Джанантонио направи дебюта си в MotoGP през миналогодишния сезон с тима на Грезини Рейсинг. 25-годишният състезател имаше трудна новобранска кампания в световния шампионат по мотоциклетизъм, в която записа едно класиране в топ 10. В същото време тогавашният му съотборник Енеа Бастианини спечели 4 надпревари и финишира на трето място в крайното класиране.

Италианецът подобри представянето си с напредване на настоящата кампания. Той започна да влиза все по-често в топ 10 и да се бори със съотборника си Алекс Маркес. Въпреки това, бъдещето му в отбора на Грезини ставаше все по-съмнително.

В началото на октомври стана ясно, че Ди Джанантонио се разделя с Грезини Дукати. 25-годишният състезател бе част от тима на Надя Падовани и в класовете Moto3 и Moto2. В крайна сметка обаче той бе освободен за сметка на Марк Маркес. Шесткратният световен шампион в MotoGP напусна Хонда, след като прекара 11 поредни кампании при японците.

Бъдещето на Ди Джанантонио в MotoGP бе под сериозна въпросителна. Италианецът бе един от вариантите да замени Маркес в заводския тим на Хонда. Японският производител обаче се насочи към Лука Марини. Така опцията пред него бе да подпише с отбора на Валентино Роси, ако Марини напусне.

Формата на Ди Джанантонио значително се подобри през втората половина от сезон 2023 в MotoGP. Италианецът се качи на подиума във Филип Айлънд и спечели състезанието в Катар. Така той показа. че има място в световния шампионат и през следващия сезон.

Днес Хонда официално потвърди привличането на Марини. 26-годишният състезател подписа двугодишен договор с HRC и ще си партнира с Жоан Мир. Малко след това VR46 Дукати пък обяви, че Ди Джанантонио ще заеме овакантеното от Марини място. Така еднократният победител в MotoGP си гарантира мястото в кралския клас и догодина

„Наистина съм щастлив да обявя, че Фабио ще се присъедини към нашия екип. Беше неочаквано пристигане и буквало в последния момент. Все пак доволен, че го избрахме“, каза Алесио Салучи.

„Той имаше страхотен край на сезона и не се предаде когато нещата не вървяха добре. Сигурен съм, че ще успее да се почувства у дома си тук. На ниво моторни спортове той доказа, че е сред най-бързите млади италианци. Той ще продължи да работи с мотор на Дукати. Целта е да му помогнем да бъде не само конкурентоспособен, но и постоянен в резултатите си.“

„Това е амбициозен проект. Ди Джанантонио бележи повратна точка в историята на нашия екип. Сигурен, че всички ще дадем най-доброто от себе си, за да вървим в една и съща посока“, добави директорът на VR46 Дукати.

„Щастлив съм, че се присъединих към такъв силен отбор като VR46 Дукати. Тук мога да науча много и нямам търпение да започнем да работим заедно по този проект и да постигнем наистина добри резултати“, каза Ди Джанантонио.

„През последните два сезона в MotoGP израснах много. В този отбор със сигурност ще мога да узрея още повече и да постигна страхотни резултати. Развълнуван съм и нямам търпение да се запозная с всичките си нови колеги и екип и да започна работа на пистата. Благодаря на всички, които направиха това възможно“, добави италианецът.