Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ди Монтедзеломоло: Льоклер още е млад, но дори талант като него се...

Ди Монтедзеломоло: Льоклер още е млад, но дори талант като него се нуждае от силна кола, а Ферари е в криза

3341
0
Шарл Льоклер
Шарл Льоклер; снимка: Ферари

Шарл Льоклер е още млад, но годините вървят, а дори талант като родения в Монако пилот има нужда от конкурентоспособен автомобил, заяви Лука ди Монтедземоло. Бившият президент на Ферари коментира в италианско телевизионно предаване, че според него екипът от Маранело е в сериозна криза. Той повтори и тезата си, че в Скудерията трябва да привлекат най-добрите инженери от Формула 1.

„Ферари е в криза. С тези въпроси сипвате сол в раната, защото заедно със семейството ми Ферари бе най-важното нещо в моя живот. Съжалявам да видя екипа в такова състояние и не мисля, че това е краткосрочна криза“, сподели маркизът.

„Въпросът е да се намерят най-добрите хора на пазара в F1. Когато събирах предишния ни дрийм тийм взех Жан Тод, Стефано Доменикали, Рос Браун и Рори Бърни. [Михаел] Шумахер дойде едва след като бе убеден, че като пилот има шанс да донесе някаква разлика. Преди това и Супермен да бяхме сложили в колата, нямаше да успеем. Накратко, един отбор трябва да се изгради. Надявам се това да се случи отново. Но трябва да е с най-добрите инженери на пазара. От всякакви националности. Необходима е компетентност.“

Льоклер е много добър, но в момента е в много деликатен момент от кариерата си. Още е млад, но годините се изплъзват през пръстите му. Дори талант като него се нуждае от конкурентоспособен автомобил“, заяви още Ди Монтедзеломоло

Бившият пилот от Формула 1 и състезател на Ферари Иван Капели нарече ситуацията във Ферари „криза на идентичността“.

„Трябва да се направят трудни избори, защото Ферари вече не знае къде се намира. Отборът е във възможно най-лошото си състояние“, добави той.

Четирикратният световен шампион Ален Прост пък посочи, че не само Ферари е в криза.

„Началото на този сезон бе доста странно. Накъдето и да погледне човек се виждат отбори с проблеми на всички нива, при това и големи, и малки екипи. Тим с историята на Макларън не само няма напредък, а и потъва надолу. Възходът на Алпин е страшно бавен. В Мерцедес упорстват с несъмнено иновативна концепция, която очевидно не работи“, обясни французинът.