Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ди Реста: Много съм изненадан от изявлението на Пиастри

Ди Реста: Много съм изненадан от изявлението на Пиастри

2935
0
Оскар Пиастри
Оскар Пиастри; снимка: Алпин

Пол ди Реста каза, че категоричното отхвърляне от страна на Оскар Пиастри на решението на Алпин да го повиши  през 2023 г. е „много неочаквано“ от страна на младия австралиец.

Малко повече от 24 часа след като Астън Мартин обяви привличането на Фернандо Алонсо от следващата година, Алпин също публикува съобщение в медиите. Според него Пиастри ще получи титулярно място във френския тим през сезон 2023.

В съобщението на Алпин липсваха каквито и да било цитати от Пиастри. Това бе забележка, която накара мнозина да смятат, че ситуацията с младия състезател не е толкова ясна, колко я смятат от Алпин.

Само няколко часа след съобщението на екипа от Енстън, Пиастри публикува съобщение в социалните мрежи. В него той отрича, че е подписал договор с Алпин. Освен това добави, че няма да кара за френския отбор през следващия сезон.

Съобщението на австралиеца веднага даде вяра на слуховете за съществуващо условно споразумение между него и Макларън за 2023 г. Напоследък все повече се твърди, че неговият мениджър и бивш пилот от F1 Марк Уебър е успял да убеди британския тим да подпише с австралиеца.

Ди Реста призна, че не е очаквал преминаването на Алонсо в Астън Мартин. В допълнение, бившият пилот на Форс Индия и Уилямс е бил като зашеметен от възражението на Пиастри.

Фернандо отива в Астън Мартин. Не бях чувал това никъде. Не вярвам и колегите ми да са го чували. Отмар Шафнауер също беше доста изненадан, каза ди Реста.

Това доведе до това, което се случи очевидно с Пиастри, който е част от академията на Алпин.“

„Всички в Алпин казват колко е добър е шампиона във Формула 2 и искат на всяка цена да го поставят в своя автомобил.“

„Много съм изненадан от изявлението на Пиастри. Той отхвърля отбор, който е в топ 4 и е с голяма възходяща траектория. Странно, че  иска да кара за тима, който помогна за развитието на неговата кариера.“

Ди Реста  предполага, че категоричният отказ на Пиастри да кара в F1 с Алпин означава, че австралиецът и неговият мениджърски екип, ръководен от Марк Уебър, са сключили по-добра сделка. Най-вероятно тя е с тима на Макларън 

Това може да означава само, че той има осигурено друго място някъде другаде, каза британецът.

Къде ще кара? Дали това е Макларън или Уилямс? Къде остава Даниел Рикиардо? Не съм много сигурен какво ще се случи в близко бъдеще.“

„В Алпин имат млад пилот, който е толкова високо оценен заради постиженията си в младежките категории. Сега те го карат да се състезава и да натиска във всички тези тестове на различни писти.“

Това, което Алпине искаше, беше да го качи в автомобил, но очевидно той смята, че ще кара някъде другаде“, завърши Пол Ди Реста.