Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ди Реста резервен пилот на Макларън за втория старт на Силвърстоун

Ди Реста резервен пилот на Макларън за втория старт на Силвърстоун

1453
0
Пол ди Реста
Пол ди Реста интервюира Ботас и Хамилтън в Сочи през 2018 г.; снимка: Майкъл Потс

Пол ди Реста ще е резервен пилот на Макларън за втория старт на Силвърстоун от тазгодишния календар на Формула 1. Състезателите, които могат да заместят титулярите в екипите, са особено важни тази година заради пандемията от COVID-19.

Серхио Перес се оказа първият случай на заразен с коронавируса пилот. Неговото място бе заето от Нико Хюлкенберг, макар че германецът не успя изобщо за участва в Гран при на Великобритания заради техническа повреда. Все още се очаква уточнение колко дълга трябва да е карантината на Перес, за да се разбере дали немецът ще кара тази седмица.

Междувременно в Мерцедес обаче разбраха, че практически не разполагат с резервен пилот. Двамата състезатели, заемащи официално ролята на резерви, са Щофел Вандоорн и Естебан Гутиерес. Първият е ангажиран с надпреварите от Формула Е в Берлин, Германия. Вторият пък вече няма супер лиценз. За получаването му един пилот, който не е карал Гран при болид през последните три години, трябва да измине поне 300 км с кола от Формула 1.

„Това е ново правило, влязло в сила през тази година. Не го загледахме особено, защото не сметнахме, че пилот, който се е състезавал във Формула 1, няма да бъде сметнат за квалифициран да кара. Ние можем да направим 300 км тест с Естебан, но не и преди следващия старт. Не че се надявам да се наложи да търсим резервен пилот, но сега ще трябва да търсим решение“, каза шефът на Мерцедес Тото Волф.

Преди сезона Мерцедес се разбра с Макларън и Рейсинг Пойнт да им преотстъпи услугите на Вандоорн или Гутиерес в случай на нужда

При настоящата ситуация тимът от Уокинг остана без варианти. При това положение от Макларън са се обърнали към Пол ди Реста, който по принцип ще е на Силвърстоун в ролята си на експерт за Скай Спортс F1. Днес сутринта са му взети мерки за седалка в технологичния център на тима. Ди Реста кара за последно в Гран при през лятото на 2017 г. Тогава той замести Фелипе Маса в Уилямс. В кариерата си има три сезона във Формула 1 и 59 старта.

По време на уикенда Ди Реста ще изпълнява указанията за социално дистанциране и няма да влиза в контакт с Макларън. Това ще се случи единствено ако на отбора са необходими услугите му като пилот.