Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Дисквалифицираха пилотите на Рено от Гран при на Япония

Дисквалифицираха пилотите на Рено от Гран при на Япония

3145
0
снимка: Рено

И двамата пилоти на Рено Даниел Рикиардо и Нико Хюлкенберг са дисквалифицирани от Гран при на Япония.

След състезанието имаше протест от страна на екипа на Рейсинг Пойнт, че френският тим е използвал предварително настроена система за регулиране на баланса на спирачките, която не е позволена от правилата.

След разследване на ФИА е било установено, че системата на Рено не е такава, каквато бе описана от Рейсинг Пойнт. Но тя представлява помощно средство за пилота и не отговаря на член 27.1 от спортния правилник на федерацията (вижте още по темата).

„Системата на Рено за настройка на баланса на спирачките действа като помощник на пилота, като на него не му се налага да прави поредица от настройки по време на обиколка“, се казва в решението на ФИА.

„Стюардите отбелязват, че има ясно разграничение между тази система и такава, която осигурява действителен контрол на обратната връзка, което би било заместител на уменията или рефлексите на пилота. Въпреки това тя е считана за помощно средство и следователно е в противоречие с правилата.“

Решението означава, че Рикиардо губи 6-ото си място, а Хюлкенберг 10-ото. Така 6-и става Шарл Льоклер, 7-и Пиер Гасли, 8-и Серхио Перес, 9-и Ланс Строл и 10-и Дани Квят. Рено има право да обжалва решението, като срокът изтича след утрешния ден.

Вижте тук обновеното класиране в шампионата след дисквалификацията на пилотите на Рено

Ако сте намерили правописна грешка, моля уведомете ни като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter