Начало Автомобили Дизелово Ferrari ?

Дизелово Ferrari ?

565
0

Грижата за екологията и повишаването на цените на бензина изглежда ще накарат даже производителите на суперспортни коли да преосмислят бъдещето си развитие. Дизелови версии на по-масови спортни модели се предлагат и в момента, но се забелязва и увеличаване на подобни модификации в гамата на новите модели, които тръгват в най-скоро време на пазара. Но изглежда, че в предимствата на нафтата обръщат вече внимание и по-елитни производители, като Ferrari например.

Бдителни папараци успяха да засекат по европейски пътища едно Ferrari 612 Scaglietti. Автомобилът бил като всички останали, които вече се продават шоурумовете, обаче двете му ауспухови тръби били извити надолу. Това е типично за дизеловите автомобили, още повече, че според очевидците шумът на двигателя бил типично дизелов. Официалните представители на компанията отказали да коментират този факт, но според вътрешна информация Ferrari наистина работели върху дизелов агрегат. Първоначално е било планирано разработката да се прави съвместно с концерна VW, който има голям опит в създаването на мощни дизелови мотори. Но през март в Женева двете компании обявиха, че сътрудничеството се прекратява, и изглежда, че италианците са решили да се справят сами. Очаква се Ferrari да обяви официално, че разработва дизелов двигател в края на тази година, или в началото на следващата.

Но италианците едва ли ще остана сами в това поприще. От доста време представители на Porsche споменават, че имат намерение на вграждат в своите модели (и то не само в Cayenne) дизелови мотори и си търсят партньор. А и Volkswagen едва ли ще оставят нещата недовършени – перспективния дизел може да се монтира в бъдещ всъдеход на Lamborghini или на Bentley, които обявиха наскоро, че ще разработват автомобили 4х4.