Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Дмитрий Мазепин е заплашвал да прекрати спонсорството на Хаас

Дмитрий Мазепин е заплашвал да прекрати спонсорството на Хаас

2976
0
Никита Мазепин, Дмитрий Мазепин
Никита и Дмитрий Мазепин; снимка: Хаас

Дмитрий Мазепин е заплашвал с прекратяване на спонсорството на Хаас през сезон 2021. Председателят на компанията Уралкали и олигарх е искал да спре финансирането на американския тим. Условията му за продължаване на партньорството са били смяна на шасито на неговия син Никита Мазепин.

В началото на миналия сезон руският пилот заяви, че по-слабото му представяне спрямо Мик Шумахер се дължи на това, че се е състезавал с по-тежък автомобил от своя съотборник.

Малко по-късно шефът на екипа на Хаас Гюнтер Щайнер потвърди, че е имало малка разлика в теглото между болидите VF-21 на Мазепин и Шумахер. Въпреки това той настоя, че разликата между двата автомобила е била минимална.

По време на трейлъра на най-новия сезон на документалния сериал на НетфликсDrive to Survive, който ще бъде пуснат следващата седмица, обаче се разкрива, че напрежението между Хаас и лагера на Мазепин е нараствало все повече и повече. Според твърденията на фамилията, американската организация не е спазила всички условия по сделката между двете страни.

Това е същия автомобил. Колкото и да ви се струва, че не е така, автомобилите са еднакви,“ каза Щайнер.

Въпреки твърденията на мениджъра от американски произход, бащата на младия руснак се намесва и обещава да окаже натиск върху Хаас.

В сцена, заснета по време на Гран при на Испания в Барселона, Дмитрий Мазепин изказва недоволството си пред съветника на сина си Йеспер Карлсен.

Ако това не се промени, ще изпратя официално писмо, че спираме финансирането и състезанията, предупреди той.

Това ще бъде огромен финансов проблем за тях. Ние няма да продължим да вярваме на изразите „да направим, да опитаме. “

Вече опитахме [за] три състезания и ако премахнем Уралкали, просто спираме да се състезаваме. Разменете автомобилите. Всеки знае, че някой има предимство.“

Карлсен информира Щайнер за заплахите на Мазепин-старши, която според него била оправдана от убеждението му, чеима разлика между колите.

Сблъсквайки се с предупреждението на руснака, Щайнер е заявил пред камерите: „Не искам да ходя на интервю при тях.“

В крайна сметка Никита Мазепин получи това, за което настояваше, а именно по-леко шаси. В крайна сметка то му беше предоставено в уикенда за Гран при на Белгия на пистата Спа.

Впоследствие младият руснак заяви, че смяната на шасито е подобрила темпото му за една обиколка. Въпреки това той само веднъж успя да завърши пред Шумахер през втората половина на сезон 2021.

След военните действия на Русия срещу Украйна, бъдещето на Мазепин и Уралкали в F1 изглежда много несигурно. В края на миналата седмица отборът обяви, че тази седмица ще вземе решение какво да прави с контракта на основния си спонсор.