Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Доменикали: Борбата ще е между повече от 4 екипа

Доменикали: Борбата ще е между повече от 4 екипа

28
0

Ферари F10 по всеобщо мнение след предсезонните тестове на отборите от Формула 1 е най-силният от всички болиди за 2010 г. Следващият уикенд е първата Гран при за сезона в Бахрейн и тогава силите на всички ще бъдат поставени пред първото истинско изпитание. В Скудерията бяха доволни от подготовката си, но отказват да приемат твърденията на съперниците за това, че са най-добри. След 7353 км изпитания без особени проблеми обаче имат сериозни основания за оптимизъм.

– Стига толкова игрички, сега нещата стават сериозни – заяви шефът на отбора Стефано Доменикали. – Удовлетворени сме от свършената работа в четирите серии проби, защото изпълнихме програмата, която си бяхме поставили. Първото важно нещо бе да придобием добро ниво на издръжливост и според постигнахме тази цел. Въпреки това трябва да останем максимално концентрирани и да продължим да се подобряваме във всички възможни области. Трябва да се отбележи, че тимът свърши прекрасна работа през зимата, за да се подготви по най-добрия начин за тези 15 дни проби. При толкова ограничено време за тестове загубата и на часове заради технически проблем е истинско бедствие – каза още Доменикали.

Днес в Маранело се проведе разбор на последните изпитания в Барселона, като изводите от представянето на F10 са положителни. Според шефа на Ферари отборът е показал конкурентоспособност както в квалификационните симулации, така и в дългите серии обиколи.

– В топгрупата сме като представяне. А това е важно, като се има предвид как приключихме предходния сезон само преди около четири месеца в Абу Даби. Работихме страшно много през това време. Сега трябва да продължим развитието на F10, защото това е ключът – допълни Доменикали.

Италианецът не обича да прави прогнози, но въпреки това смята, че в шампионата ще се води сериозна битка за разлика от миналата година.

– Преди тестовете мислехме, че може би 4 отбора ще са в борба за титлите. Но от онова, което видяхме досега, може и да са повече. Освен това има още въпроси за решаване, като например поведението на гумите при високи температури и състезателните стратегии. При толкова близко представяне [на няколко екипа] и най-малката грешка може да означава отпадане от последната част на квалификацията. А това означава, че всички трябва да се раздават през цялото време – отбор, пилоти, кола. Наясно сме, че се борим срещу много силни отбори в крайно различен сезон, а всички са се подготвяли упорито през зимата и искат да печелят. Готови сме за предстоящото предизвикателство! – оптимистично завърши изявлението си Доменикали.