Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Доменикали ще е новият CEO на Формула 1

Доменикали ще е новият CEO на Формула 1

2203
0
Стефано Доменикали
Стефано Доменикали; снимка: Ламборгини

Бившият шеф на Ферари Стефано Доменикали, който понастоящем е председател и главен изпълнителен директор на Ламборгини, ще е новият CEO на Формула 1. Чейс Кери ще напусне поста, който пое в началото на 2017 г. и ще поеме друга длъжност. Новината за назначението на Доменикали била съобщена на шефовете на отбори. От Либърти Медия отказват коментар.

55-годишният Доменикали е родом от Имола. Като дете посещава пистата „Енцо и Дино Ферари“ през уикендите и помага в пресцентъра, когато има състезания. Завършва бизнес администрация в университета в Болоня през 1991 г. и веднага след това започва работа във Ферари. Първоначално е директор на пистата Муджело. От 1995 г. оглавява „Човешки ресурси“ в спортния департамент на Ферари, а от края на 1996-та става тийм мениджър на отбора в F1.

През 2002 г. Доменикали е назначен за спортен директор на екипа – постът, който дотогава е заеман от Жан Тод. Шеф на Скудерията става през 2008 г. Подава оставка през април 2014 г. През октомври същата година е нает от Ауди, а от средата на март 2016-та става CEO на Ламборгини. Освен това оглавява комисията на ФИА за едноместни състезателни автомобили.

В Либърти Медия Доменикали ще работи заедно с Рос Браун, който също изкара голяма част от кариерата си като част от мениджърския екип на Ферари

Понастоящем англичанинът отговаря за спортните въпроси в F1.

През последните две години Доменикали нееднократно отхвърляше слухове, че ще се върне начело на Ферари. За последно го стори в края на април. Тогава той дори се пошегува с възможността да стане част от Либърти Медия.

„А не ме ли считат за наследник на Жан Тод като президент на ФИА или нов шеф на Либърти Медия?“, попита Доменикали.

Италианецът сподели, че през 2019 г. е имал оферта от Джон Елкан, но няма желание да се връща в Скудерията.