Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Доменикали: Фелипе ще е по-спокоен в Бразилия

Доменикали: Фелипе ще е по-спокоен в Бразилия

39
0

Шефът на Ферари Стефано Доменикали подкрепи двамата си пилоти в мнението им, че Скудерията не е имала шанс в Гран при на Китай срещу Макларън и Люис Хамилтън.
Според мен – съвсем честно – съперниците ни бяха по-бързи от нас. Може би свършиха по-добра работа, но при всички случаи бяха по-бързи. При тези обстоятелства ние постигнахме възможния максимален резултат. Преди да отидем в Бразилия обаче, трябва да разберем как и защо се случи това, тъй като не бива да се забравя, че в Сингапур и на Фуджи бяхме бързи и в квалификационни обиколки, и с добро състезателно темпо. Трябва да анализираме настройките на колата, конфигурацията й, сега е твърде рано да кажа нещо повече – обясни той.
Доменикали бе запитан също така каква е разликата според него между надпреварата в Шанхай и тази в Австрия през 2002 г. Тогава спортният директор на Скудерията Жан Тод нареди на Рубенс Барикело да пусне Михаел Шумахер да спечели “за шампионата”. Това обаче се предаваше пряко по телевизията и аудиторията, както и зрителите на самата писта, избухнаха срещу нареждането. На подиума освен това цареше смут, впоследствие се проведе и разследване, а в крайна сметка заповедите от бокса бяха официално забранени. Така понастоящем всички са наясно къде има йерархия, но на хартия никой на никого не нарежда какво да прави на пистата. Поради тази причина и шефът на Ферари моментално припомни другия такъв случай тази година:
Сигурно не си спомняте какво се случи в Германия – между [Хейки] Ковалайнен и [Люис] Хамилтън – и никой не се оплака? Днешната ситуация бе нормална според мен. Пилотите знаят интересите на отбора без да им се напомня. Освен това самият Люис заяви на пресконференцията, че това е работа на отбор и сме я свършили добре.
Подходът на отбора към финалното състезание за сезона няма да се промени, твърди Доменикали, защото “съдбата ни не е единствено в наши ръце”.
Първо, за да спечели титлата, Фелипе трябва са вземе победата, а Хамилтън да не направи добро състезание. А това според мен много трудно ще се случи – уточни той. – Що се отнася за борбата при конструкторите, там положението е много по-различно. Както видяхме днес например, Ковалайнен пак имаше проблем. Тук битката е още по-отворена.
Фелипе Маса няма да изпитва прекалено високо напрежение в Бразилия, въпреки че ще си е у дома, твърди Доменикали. Според него днешното състезание е било най-трудно за пилота, който иначе е измъкнал максимума от колата и себе си в конкретните условия.
Затова очаквам Фелипе да е – не мисля, че е правилно да казвам отпуснат – а по-спокоен в Бразилия, отколкото тук. Почти съм сигурен, че ще се справи добре с напрежението – допълни той.