Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Доменикали и Коста: Не се заблуждаваме от резултатите на Рикардо Тормо

Доменикали и Коста: Не се заблуждаваме от резултатите на Рикардо Тормо

42
0

Ферари бяха най-бързи и в трите дни тестове във Валенсия на пистата Рикардо Тормо, но въпреки това останаха крайно предпазливи по отношение както на собствената си скорост, така и в оценките си за съперниците. Скудерията все още се възстановява от ужасния си сезон 2009 г., когато се класираха едва 4-и при конструкторите, като при това загубиха третото място в самия край на сезона. Развитието на модела F60 бе спряно още през лятото, за да се насочат всички възможни ресурси към F10. Първите проби на новия автомобил се оказаха обещаващи, но въпреки това шефовете на Ферари са наистина много внимателни в изявленията и очакванията си.

– Знаем много добре, че постиженията за обиколка на тестове, особено по това време на годината, трябва да се разглеждат внимателно. Все още не можем да забравим какво бе представянето ни в последната Гран при за миналия сезон. Имаме още много работа и доста проблеми за разрешаване. А и като не знаем количествата гориво, е невъзможно да си изградим ясна представа за силата на съперниците на пистата. Възможно е дори някои от тях да спекулират, други пък тепърва ще представят новите си коли – обясни шефът на Ферари Стефано Доменикали.

Това му мнение бе подкрепено и от техническия директор Алдо Коста:

– На първо място тестът бе много позитивен. Направихме 1400 километра с добра издръжливост и чудесно темпо от началото на работата. Всички данни, с които разполагахме, и резултати от [пробите в] аеродинамичния тунел се оправдаха, така че сме сравнително доволни. Обратната информация от пилотите ни също като цяло бе добра. Според тях разполагаме с хубава база, върху която да работим за следващите тестове и за първите няколко старта [от сезона]. Не знаем обаче къде се намираме спрямо останалите, съперниците ни. Виждаме, че вървим добре и че сме бързи, но не сме в състояние да определим съвсем прецизно колко и дали сме по-бързи в сравнение с другите отбори. Хубавата новина, както вече споменах, е, че изчисленията и симулациите съвпадат с реалността и виждаме добри резултати.

Фактът, че Фернандо Алонсо и Фелипе Маса са с добри първи впечатления, е окуражаващ. Като се има предвид и сериозната им мотивация, целият отбор гледа с надежда напред.

– И двамата знаят, че трябва много да работим и вече ни дадоха множество указания какво трябва да подобрим по колата – заяви Доменикали. – Не можем да приемаме нищо за даденост и не бива да се заблуждаваме от нищо.

Следващата седмица Ферари продължават работа на пистата Херес.

– Там ще работим по развитие на механиката и ще продължим програмата си за реглажите. Едва при третите, четвъртите проби ще се заемем с изпробването на нови аеродинамични компоненти – разкри част от програмата на отбора Коста.