Начало Избрани Доменикали: Липсата на оспорвана борба за титлата няма да повлияе на интереса...

Доменикали: Липсата на оспорвана борба за титлата няма да повлияе на интереса към F1

799
0
Стефано Доменикали
Стефано Доменикали; снимка: Майкъл Потс

Стефано Доменикали не се притеснява от липсата на реална борба за световната титла през тази година. Главният изпълнителен директор на F1 смята, че този развой на събитията няма да повлияе на интереса към оставащите състезания в графика на спорта.

Миналата година борбата за титлата се реши в последната обиколка на финалния старт в Абу Даби. Тогава Макс Верстапен изпревари Люис Хамилтън и грабна короната под носа на седемкратния световен шампион.

Сега нещата изглеждат коренно различни, тъй като Верстапен наложи доминацията си в шампионата. Пилотът на Ред Бул си си гарантира втората световна титла четири кръга преди финала на сезон 2022. Само две седмици по-късно екипът от Милтън Кийнс спечели шампионата при конструкторите.

По този начин не бяха оправдани очакванията за намаляване на разликите между отборите и по-интересна битка за челните позиции. Всъщност новите технически правила улесниха задачата на Ред Бул и Верстапен, които са тотален хегемон в този момент.

Въпреки че борбата за двата шампионата отдавна е решена, Доменикали е сигурен, че все още има огромен интерес към оставащите състезания през 2022 г. Италианецът даде да се разбере, че предрешената битка през тази година няма да навреди на спорта. Той също така е убеден, че догодина може да има по-оспорвано развитие на шампионата и титлата отново да се реши в последния кръг.

„Липсата на оспорвана борба за титлата няма да повлияе на интереса към F1. Не виждам никакъв риск да се случи подобно нещо“, сподели Доменикали.

„На първо място, последното състезание бе с разпродадени билети. Също така цифрите са наистина добри. Вярвам, че вниманието ще бъде насочено към други двубои от спортна гледна точка. Все пак и те са част от състезанията.“

„Бих искал да добавя, че сме напълно положително настроени към въздействието, което промяната в нормативната уредба оказа през тази година. Не можем да коментираме факта, че един отбор наложи тотална доминация, както е случая Ред Бул и Макс Верстапен. Те наистина свършиха невероятна работа. Това е така, защото някои други отбори не са се възползвали от правилните възможности“, добави главният изпълнителен директор на F1.

„Това, което видяхме на пистите, беше свързано с близки състезания и битки „колело до колело“. Всъщност ние искахме точно това. Напълно съм убеден, че догодина борбата на пистата ще продължи до края на сезона. Сега ще видите, че последните стартове се радват на голямо внимание от спортна гледна точка.“

„Има борба за някои позиции при конструкторите. Тя е свързана с моментното състояние и мотивация на отборите, както и с по-голямата паричната награда, ако даден тим заеме по-предна позиция. Затова смятам, че интересът към Бразилия и Абу Даби също ще бъде голям“, обясни Доменикали.

Доменикали се противопостави и на всякакви предположения, че икономическите проблеми в Европа могат да повлияят на продажбите на билети за F1. По-малкото закупени билети със сигурност ще означава по-ниски приходи за шампионата.

„На първо място, тъй като сме световен шампионат, можем да разпространим по целия свят риска от подобна ситуация.“

„От друга страна, фактът, че имаме дългосрочни споразумения, ще намали излагането на този риск. Това, което мога да кажа и да споделя с вас, е, че вече виждаме невероятен брой предварителни записвания по отношение на продажбата на билети за следващата година.“

„Това е добър знак, който виждате най-вече в Европа. Това е място, където живея и самия аз. Честно казано знам какво се случва в момента там и съм напълно запознат с тази рецесия.“

„Въпреки всички проблеми смятам, че начинът, по който сме структурирани, както и начинът, по който сключихме сделките, ще ни позволи да продължим напред в тази посока. Затова бих казал, че настоящата ситуация ни кара да мислим, че трябва да бъдем оптимисти в този контекст. Разбира се, ние наблюдаваме всички събития отблизо и взимаме съответните мерки“, добави Стефано Доменикали.

Тази седмица F1 се насочва към Бразилия за състезанието на пистата Интерлагос. Уикендът в Сао Пауло ще приеме и третата спринтова надпревара за сезон 2022.