Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Доменикали намекна, че F1 не се нуждае от нови отбори

Доменикали намекна, че F1 не се нуждае от нови отбори

904
0
старт, Формула 1, F1, Гран при на Австралия, Мелбърн, Албърт парк, Шарл Льоклер, Ферари
снимка: Ферари

Плановете на Майкъл Андрети да създаде нов отбор претърпяха нов удар, след като Стефано Доменикали намекна, че понастоящем на спорта не са му нужни още екипи. Президентът и главен изпълнителен директор на Формула 1 участва в организиран от Файненшъл Таймс и Моторспорт Нетуърк бизнес форум по време на уикенда за Гран при на Монако.

Стефано Доменикали
Стефано Доменикали; снимка: Пирели

„В момента отборите от Формула 1 имат страхотни, много силни позиции и това е голяма награда за тях. Те са инвестирали в спорта и затова ние вярваме, че тази общност от екипи трябва да бъде уважавана. Не е проблем да добавим нови тимове – има цял списък. Някои проекти са „по-гръмогласни“ от други, но има много хора и инвеститори, желаещи да станат част от Формула 1. Но ние трябва да защитаваме отборите. Това е още един белег на здравата система“, каза президентът на F1.

Доменикали бе попитан дали смята, че 10 отбора са точният брой за Формула 1. На това той отговори така: „Така мисля.“

Бившият шеф на Ферари и Ламборгини посочи, че ако някой иска да стане част от спорта, то трябва да има наистина много сериозен и важен проект. Въпросът е, че преценката каква е съответната кандидатура не е на желаещите. Майкъл Андрети смята своите планове за напълно достатъчно сериозни. Популярността на Формула 1 в Съединените щати се качва. Той е убеден, че това ще допринесе за увеличаване стойността на дисциплината като цяло и ще повиши приходите.

Марио Андрети оповести плановете на сина си по-рано тази година. Впоследствие Майкъл имаше няколко изяви в опит да събере подкрепа

По време на уикенда за Гран при на Маями обикаляше отборите един по един, за да опита да ги убеди да гласуват за премахване на таксата от 200 млн. долара за проекта му. Подкрепа получи само от Макларън (Зак Браун е стар приятел на семейство Андрети) и Алпин (има предварителна договорка с Рено за доставка на задвижващи системи). През същия уикенд Андрети младши се видя с президента на ФИА Мохамед бин Сулайем и Доменикали. После коментира, че за първи път е получил ясни насоки накъде да работи по проекта си, но очаква резултати по-късно тази година – някъде след септември.