Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Доменикали не подкрепя призива на пилотите за компенсиране на зрителите

Доменикали не подкрепя призива на пилотите за компенсиране на зрителите

1985
0
публика, зрители, фенове, Гран при на Белгия, Спа, Спа-Франкоршамп
снимка: ATP

Стефано Доменикали не подкрепя призива на пилоти за компенсиране на зрителите, които в неделя не гледаха състезание от Формула 1 на пистата Спа-Франкоршамп. Лошото време в Ардените предизвика дълго отлагане старта на Гран при на Белгия. Бяха направени шепа обиколка зад кола за сигурност и бе обявен резултат, който всъщност бе подреждането на колоната от края на първия тур. Раздадени бяха половината точки. Люис Хамилтън (Мерцедес) и Даниел Рикиардо (Макларън) призоваха публиката да бъде компенсирана или зрителите да получат обратно парите си за билети.

На въпрос дали подкрепя пилотите в призивите им за обезщетение Доменикали отговори: „Не, не ги подкрепям.“

„В крайна сметка заедно с организатора със сигурност ще помислим как да се погрижим максимално за феновете. За съжаление състезанието не бе очакваното. Но положението е такова, каквото е, след като платиш билет. Посланието е очевидно: за съжаление не контролираме времето. Но две обиколки или без обиколки – разходите вече са направени.“

Доменикали повтори, че проблемът бе в лошите метеорологични условия. Той подчерта, че рейс контролът е положил всички усилия, за да се проведе състезание.

„Трябва да се вземе предвид безопасността на всички. Аз съм разочарован, защото обичам състезанията, но има и условия, при които те не могат да се състоят (в обичайния си вид)“, каза още CEO-то на Формула 1.

Той и Майкъл Маси бяха категорични освен това, че действията им в неделя следобед на пистата Спа-Франкоршамп не са водени от притесненията за възможни компенсации. На въпрос дали договорката с организаторите щеше да пострада ако формално не бе проведено никакво F1 състезание на белгийското трасе, Доменикали заяви: „Не, това е покрито.“ Главният изпълнителен директор на спорта уточни също така, че дори да нямаше надпревара вчера промоутърът пак плаща пълна домакинска такса на Формула 1.

„Изобщо не е истина, че е имало някакви комерсиални дискусии. Има ясна отговорност и процес, когато говорим за състезания. Тези неща изобщо не са свързани“, добави Доменикали.

„Наистина съжаляваме за хората, но решението на рейс контрола бе абсолютно правилно. Имаше желание и воля да се проведе състезание. Имаше и възможен прозорец на подобрение (на времето) и опитахме да се състои надпревара. В момента, в който се случи рестартът, бе доста ясно и прогнозата сочеше, че не е възможно. Разочаровани сме за всичко, но чисто мениджърски погледнато, това бе правилното решение.“

Маси обясни, че е направено всичко възможно да се проведе нормално състезание. Освен това също отхвърли предположенията за възможни свързани с парите фактори при разглеждане на ситуацията

„Никакви, нула, никога. И подобно нещо никога не би било част от моите преценки. Изобщо. Разговарям с Формула 1 (ръководството от страна на Либърти Медия – б.р.) регулярно, особено по отношение на телевизиите, защото те излъчват световния обмен. Затова постоянно ги информирам. Имам директна връзка с времеизмерването“, допълни рейс директорът.