Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Доменикали подкрепя отмяна на тренировките: Те са от полза за инженерите, но...

Доменикали подкрепя отмяна на тренировките: Те са от полза за инженерите, но публиката не ги харесва

2001
0
Стефано Доменикали
Стефано Доменикали; снимка: Майкъл Потс

Стефано Доменикали подкрепя идея за премахване на петъчните свободни тренировки по време на състезателните уикенди във Формула 1. Президентът на Формула 1 каза пред португалска телевизия, че те не са интересни за зриелите.

„Подкрепям отмяната на свободните тренировъчни сесии. Те са от полза за инженерите, но публиката не ги харесва“, бе изявлението на Доменикали

„При всяко излизане на пистата, имайки предвид, че неделното състезание трябва да остане най-важната част от уикенда, е необходимо да има борба за нещо. Точки, награди… Това е моето мнение“, допълни Доменикали.

Дискусии за промени във формата на уикендите има от доста време. Едно от нововъведенията бе спринтът. Първоначално бе спринтова квалификация, за да не се влияе върху важността на основната – Гран при – надпревара. Въпреки усилия на ръководството на Формула 1 това наименование така и не бе възприето. Сега е спринтово състезание и бе вдъхновението за въвеждане на подобна сесия в MotoGP. В F1 до ден-днешен упорито повтарят, че спринтовете са изключително успешна концепция, въпреки че числата от собствените им проучвания сочат точно обратното.

Често се говори и за двудневни състезателни уикенди. Тази идея се роди вследствие включването на все повече стартове в календара и увеличеното натоварване

Тя обаче изобщо не е добре приета от организаторите на състезания. Понастоящем те продават различни типове билети – от такива за целия уикенд, включително четвъртък до еднодневни за петък, събота или неделя. Цените варират в зависимост от това какви сесии се провеждат през съответния ден.

Съкращаване на състезателния уикенд би означавало директно по-ниски приходи за организаторите на стартове. Проблемът е, че те не получават друго от приходите освен от продажбата на билети.

Според информация от различни източници във Формула 1 нямали намерение да отменят изцяло свободните тренировки. Търсели начин да ги увеличат значимостта им по време на състезателните уикенди. Как точно може да стане това при положение, че тези сесии се използват за събиране на информация, не е ясно.