Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Доменикали: Предстои нова златна ера за Ферари

Доменикали: Предстои нова златна ера за Ферари

53
0
Стефано Доменикали

С оттеглянето на Михаел Шумахер през 2006 г. и спечелването на титлата при пилотите от Кими Райконен, Ферари завърши една от най-успешните глави в своята история. Последните няколко години не протекоха по начина, който тифозите и ръководството на Ферари желаеха. Определено липсваше фигура, която да поведе „червените“ по една нова златна пътека.

Според Стефано Доменикали, това се е променило в края на сезон 2009, когато Фернандо Алонсо бе привлечен в екипа. Испанецът е смятан от мнозина за един от най-комплексните пилоти в момента. Още в първия си сезон Алонсо се бори за титлата до последното състезание. Явно бе и че двукратният световен шампион се чувства много добре при италианците. Още след края на първото състезание през 2011 г., той поднови своя договор за пет години (до 2016 г.). Ясен знак, че от отбора разчитат Алонсо да ги поведе към нови успехи.

„Фернандо е много голяма печалба за нас“, не крие радостта си Стефано Доменикали. „Този договор бе и голяма отговорност за нас, защото той ни гласува доверие за дълъг период от време. От тук можем да заключим също така, че той вярва, че заедно можем да постигнем добри резултати и успехи. Ние искаме да му се отплатим за това доверие и да печелим заедно.

В момента се намираме в процес на изграждане на отбора отново. Мисля, че до една година ще сме в състояние да започнем серия от победи. Определено искаме да започнем нова златна ера в нашата история, която продължи напред в бъдещетото.

Аз съм част от екипа от 1991 г. Затова познавам много добре историята на нашия екип. В началото на 90-те отбора не бе особено успешен заради редица от грешни решения. С привличането на Жан Тод и по-късно на Михаел Шумахер бяха поставени основите на бъдещите успехи. Още през първата си година Шумахер постигна победи, но първата титла дойде едва през 2000 г.

Бяха ни нужни 6-7 години, преди да станем конкурентноспособни на нашите съперници и да печелим постоянно. Сега всичко е отборна заслуга, може би ако изключим ситуацията в Ред Бул, където Нюй оставя ясен отпечатък. Сега всичко зависи от това тима да функционира перфектно и да работи отдадено и сплотено. Мисля, че при нас всичко това е изпълнено и се надявам успехите да дойдат скоро“, завършва Доменикали.