Начало Избрани Доменикали също приветства партньорството между Хонда и Астън Мартин

Доменикали също приветства партньорството между Хонда и Астън Мартин

434
0
Астън Мартин F1
снимка: Астън Мартин

Стефано Доменикали също приветства партньорството между Хонда и Астън Мартин. Главният изпълнителен директор на F1 вярва, че завръщането на японския производител потвърждава подхода към повече устойчивост на шампионата.

Вчера Хонда официално обяви, че се завръща в F1 от сезон 2026. Японският производител ще доставя задвижващи системи на Астън Мартин. Сътрудничеството между двете компании беше обект на спекулации през последните месеци. В крайна сметка дойде официално съобщение от Токио, според което Хонда се „връща“ в световния шампионат след влизането на новите технически правила за силовите агрегати.

Хонда „напусна“ F1 в края на 2021 г. Японският производител обаче продължава да бъде основен технически партньор на Ред Бул и Алфа Таури до края на 2025 г. След това двата екипа ще използват собствени задвижващи системи, които са разработени заедно с Форд

Интересът към новите задвижващи системи в F1 става все по-голям. До момента шест производителя потвърдиха ангажимента си в световния шампионат през сезон 2026. Тук се включват както Мерцедес HPP, Ферари, Рено и Хонда, така и Ауди и Ред Бул Пауъртрейнс Форд.

Партньорството ще отвори нова важна глава в историята на Астън Мартин в F1. Британците се надяват бъдещият силов агрегат на Хонда да им помогне да се борят за позиции в предната част на стартовата решетка. Благодарение на това партньорство, Астън Мартин ще прекъсне взаимоотношенията си с Мерцедес след края на сезон 2025.

Новината за Астън Мартин и Хонда бе коментирана от Стефано Доменикали. Главният изпълнителен директор на F1 е категоричен, че завръщането на японците е страхотна новина за световния шампионат.

„Страхотна новина за F1 е факта, че Хонда ще си партнира с Астън Мартин като доставчик на задвижващи системи от 2026 г. „, сподели главният изпълнителен директор на F1.

„Това е още едно доказателство, че нашата глобална платформа и растеж осигуряват на марките огромен потенциал. Това също така показва, че плановете ни да преминем към устойчиви горива през 2026 г. са правилният подход, за да предложим на автомобилния свят алтернативни решения за декарбонизиране на планетата. Всички виждаме невероятния ангажимент на Астън Мартин към нашия спорт. Нямаме търпение да видим вълнуващото партньорство в действие. Искам да поздравя и двете страни за тази вълнуваща новина.“