Начало Избрани Доменикали: F1 ще намери заместник на състезанието в Русия

Доменикали: F1 ще намери заместник на състезанието в Русия

557
0
Стефано Доменикали
Стефано Доменикали; снимка: Пирели

Главният изпълнителен директор на F1 Стефано Доменикали каза, че може да се намери заместник на състезанието в Русия. Надпреварата в Сочи е под сериозна заплаха след като президентът на руската федерация Владимир Путин нареди започването на инвазия в Украйна.

Във връзка с тези събития УЕФА реши да премести тазгодишния финал на Шампионската лига от Санкт Петербург в Париж. Също така полският национален отбор по футбол отказа да играе с Русия в предстоящия мач между двете държави от плейофите за Мондиал 2022.

Моторните спортове също не останаха безучастни към случващото се в Източна Европа. Преди няколко дни световната купа за туристически автомобили (WTCR) отмени състезанието в Русия, което трябваше да се проведе на Сочи Аутодром.

F1 също предприе действия по този въпрос. Доменикали проведе среща с ръководителите на отборите от F1 в четвъртък, където бе обсъден статута на състезанието в Сочи. На следващия ден бе публикувано съобщение, според което сегашната ситуация пречи на провеждането на Гран При на Русия.

Малко по-късно промоутъра на надпреварата в Сочи също излезе с позиция, която гласи, че състезание може и да има. Редица медии сметнаха надпреварата за отменена, но в крайна сметка стана ясно, че засега състезанието остава в календара за 2022 г.

F1 има опит да прави непланирани промени в своя календар. През последните два сезона бяха направени редица размествания, поради пандемията от COVID-19.

В разговор с Либърти Медия, Доменикали заяви, че опитът, който спортът натрупа в организирането на състезания в последния момент през последните години ще му помогне в тази сложна ситуация.

„Говорейки за ситуацията тази година, защото случващото се в Русия е точно това, мога само да потвърдя, че през последните две години доказахме, че можем да сме много гъвкави и няма да имаме проблем в намирането на заместник. Това е единственото нещо, което мога да потвърдя в момента“, каза Доменикали.

Ако състезанието в Русия бъде отменено, то най-веорятният му заместник е Турция. Пистата Истанбул парк прие надпревари през сезоните 2020 и 2021, като и двете бяха изключително интересни. Основният фактор за това бе новият асфалт и трудните метеорологични условия на трасето.

Италианецът добави, че настоящият календар от 23 старта ще бъде използван като подготовка за бъдещото му разширяване. Плановете на Либърти Медия до няколко години състезанията в F1 да нарастват до 25.

„Поради огромния успех на F1 има голяма вероятност за нови състезания в близко бъдеще“, потвърди той.
„Водят се много дискусии за възможните домакини на тези надпревари. Трябва да направим важен избор за стратегическите пазари, които смятаме, че са правилните за Формула 1.“

„Но със сигурност можем да разширим календара, защото технически погледнато, както знаете, можем да стигнем до 25 старта. Това е записано в нашите разпоредби, Споразумението Конкорд и отборите трябва да следват нашата визия за това нещо.“
„Не трябва да забравяме , че тази година ще има 23 състезания. Това най-големият брой надпревари в историята на Гран при.“
„Можем да наблюдаваме това по правилния начин, вземайки верните решения. Не бързаме за никъде. Това е просто е въпрос на настройка на всички различни възможности, които имаме пред нас“, завърши Стефано Доменикали.