Начало MotoGP News Дорна постави ултиматум към Портимао

Дорна постави ултиматум към Портимао

133
0
Портимао 2022
снимка, Грезини

Дорна постави ултиматум към Портимао. Главният изпълнителен директор на компанията Кармело Еспелета призова ръководството на португалската писта да подобри зоните си за сигурност до началото на уикенда в WSBK през есента. В противен случай Еспелета заплаши, че ще извади трасето от календара на MotoGP за сезон 2024.

Чакълът на пистата Алгарве беше критикуван от пилотите както по време на Гран при на Португалия, но и след предсезонните тестове, които се проведоха на същата писта. Във връзка с това президентът на Дорна Кармело Еспелета отправи предупреждение към ръководството на пистата. Той заяви, че опасният чакъл може да коства мястото на Портимао в календара на MotoGP.

Проблемът с размера на чакълените камъни в Портимао беше повдигнат от действащия световен шампион в MotoGP Франческо Баная. Пилотът на Дукати заяви, че инцидентът на Пол Еспаргаро в петък може да бъде избегнат, ако този проблем е бил решен по-рано. Пилотът на Tech3 GasGas претърпя тежко падане във втората тренировка за Гран при на Португалия. В резултат на това той претърпя няколко операции и в момента се възстановява

Това не бе първият тежък инцидент на пистата в Портимао. Две години по-рано Хорхе Мартин катастрофира на последния завой преди старт-финалната права. Състезателят на Прамак Дукати получи фрактури на ръцете и краката, които го принудиха да пропусне няколко надпревари. В началото на миналия месец Фабио Ди Джанантонио падна на седми завой в първия ден тестове в Портимао. Пилотът на Грезини Дукати получи мозъчно сътресение, което не му позволи да кара във втория ден изпитания.

Въпреки оплакваният на пилотите от MotoGP, зоните за сигурност продължават да имат големи камъни. Така в крайна сметка подобренията по пистата в Портимао са били по-скоро козметичен. Това накара Еспелета да постави ултиматум на трасето. Той обясни какви ще бъдат последствията, ако няма фундаментални промени до началото на уикенда в WSBK.

„Ако състоянието на чакъла не се промени напълно, догодина тук няма да има състезание от MotoGP. Нека да е ясно. При сегашната ситуация, която вече взе много жертви, Портимао няма да има място в календара през 2024-та“ сподели Еспелета.

„Вече имаме достатъчно заявки от други държави и трасета. Обясних това много ясно на португалците. Без настилка от чакъл в съответствие с правилника пистата няма да получи хомологация за клас А за 2024 г. , поради което не може да бъде включена в календара на MotoGP“, добави главният изпълнителен директор на Дорна.

Тазгодишното издание на Гран при на Португалия беше спечелено от Франческо Баная. Пилотът на Дукати триумфира и в спринтовата надпревара в събота.

Този уикенд Алгарве ще приеме втория кръг от сезон 2023 в WEC, който носи името „6 часа на Портимао.“ Това ще втори старт на световния шампионат за издръжливост в Португалия след този пред 2021 г.