Начало MotoGP News Довициозо ще бъде приет в Залата на славата в MotoGP

Довициозо ще бъде приет в Залата на славата в MotoGP

150
0
Андреа Довициозо, RNF Ямаха
Андреа Довициозо, снимка RNF Ямаха

Андреа Довициозо ще бъде приет в Залата на славата в MotoGP. Трикратният вицешампион в кралския клас се присъединява към списъка с легендите на световния шампионат по мотоциклетизъм на ФИМ. Заедно с италианеца ще бъде приет и бившият състезател Ханс-Георг Аншайд.

Довициозо ще бъде приет в Залата на славата по време на тържество, което ще се проведе на пистата Муджело. Същевременно церемонията на Аншайд ще се състои на германското трасе Заксенринг. Така двамата ще заемат своето място сред легендите на MotoGP.

Довициозо спечели световния шампионат в бившия клас 125 куб.см през 2004 г. После той се премести в средния клас 250 куб см и стана два пъти вицешампион. Италианецът дебютира в MotoGP през 2008 г. за частен отбор на Хонда. Първият му подиум в кралския клас дойде в Гран при на Малайзия същата година.

През 2009 г. Довициозо получи повишение и премина в тима на Репсол Хонда. Първата му победа дойде в Гран при на Великобритания 2009 на пистата Донингтън парк. Довициозо остана част от заводския тим на Хонда до края на 2011 г. и записа още 14 подиума. През 2012 той премина в отбора на Tech3 Ямаха, където отново записа няколко подиума. Година по-късно той отвори нова глава в кариерата си и подписа договор с Дукати.

Първата кампания на Довициозо с Дукати бе изключително трудна. 36-годишният състезател не записа нито един подиум. Най-доброто му постижение бе четвърто място на пистата Льо Ман.

През 2014 г. той записа два подиума и постепенно започна да с приближава до лидерите. Година по-късно Дови записа още пет качвания на почетната стълбичка и бе близо до спечелването на състезание.

Първата победа на Довициозо с Дукати дойде в Гран при на Малайзия 2016. Това бе исторически успех както за Дови, така и за марката от Болоня. По този начин той прекъсна негативната си серия, в която не записа нито една победа.

Довициозо бе основен претендент за световната титла от 2017 до 2019 г. През този период италианецът спечели 12 състезания и стана трикратен вицешампион. Последният успех на бившия шампион в малкия клас дойде през сезон 2020. Тогава той спечели Гран при на Австрия. В края на 2020 г. опитният италианец напусна Дукати и си взе малко почивка от MotoGP.

След като пропусна първата половина от сезон 2021,  Довициозо се завръща към състезанията с отбора на Петронас/RNF Ямаха. Италианецът остана част от екипа до Гран при на Сан Марино 2022. След това той реши окончателно да се оттегли от MotoGP. Трикратният вицешампион бе бурно аплодиран след края на състезанието на пистата Мизано и бе поздравен от много свои колеги.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Andrea Dovizioso (@andreadovizioso)

Сега Довициозо ще стане част от Залата на славата на световния шампионат по мотоциклетизъм на ФИМ. Италианецът ще се присъедини към легенди като Мик Дуън, Джакомо Агостини, Валентино Роси, Хорхе Лоренсо, Уейн Гарднър, Ники Хейдън, Дани Педроса, Джон Сътрийз, Кейси Стоунър и др.

„Бях много изненадан когато ми го казаха за първи път. Приятно усещане е да знаеш, че името ми ще бъде добавено към Залата на славата. Имах дълга кариера, но не очаквах да бъда обявен за Легенда – и със сигурност не толкова скоро – но това наистина е чест за мен“, сподели Довициозо.

„Очаквам с нетърпение да се върна в падока, за да го посетя. Нямам търпение и да бъда въведен в списъка на легендите по време на Гран при на Италия. Това прави всичко наистина специално. Изненадан съм и съм щастлив, че станах легенда на MotoGP. Благодаря ви за всичко“, допълни бившият пилот от MotoGP.

„Много сме горди да въведем Андреа и Ханс-Георг в Залата на славата на MotoGP. Това са двама състезатели, които са постигнали много и които са били емблематични за епохите, в които са се състезавали. С голямо нетърпение очакваме да ги посрещнем отново в падока, за да ги наречем „легенди“, заяви главният изпълнителен директор на Дорна Спортс Кармело Еспелета.

„Андреа вече беше световен шампион в началото на кариерата си. Години по-късно той все още беше ключова част от някои от най-добрите битки в съвременната ера на MotoGP. За нас беше удоволствие да го гледаме как се състезава и взима някои от най-близките победи в MotoGP, които помня. Той несъмнено е легенда!“

„Ханс-Георг беше изключително успешен в клас 50 куб. см и спечели три титли наведнъж. Това е специално постижение, което малцина са успявали да постигнат. Той заема важно място в историята и беше ключова фигура в това второ десетилетие на състезанията в Гран При, което кара всички нас да се гордеем, че днес го наричаме легенда на MotoGP.“