Начало MotoGP News Довициозо ще напусне MotoGP след финала на настоящия сезон

Довициозо ще напусне MotoGP след финала на настоящия сезон

321
0
АНдреа Довициозо, RNF Ямаха
АНдреа Довициозо, снимка RNF Ямаха

Андреа Довициозо ще напусне MotoGP след финала на настоящия сезон. Италианецът потвърди, че ще си тръгне от кралския клас и не си търси пилотско място за 2023 г. Вместо това той ще опита да се състезава в други серии или напълно ще се оттегли от моторните спортове.

Довициозо се намира в 15-тия си сезон в MotoGP. Тази година той има пълна кампания с екипа на RNF Ямаха, след като се присъедини към малайзийския отбор, известен преди като Петронас Ямаха SRT в края на 2021 г.

Въпреки това, италианският ветеран изживява най-лошия сезон откакто е пилот в MotoGP. След първите 11 старта от сезон 2022 в кралския клас, той се намира на 22-ро място във временното класира със само 10 спечелени точки. Най-доброто му финиширане е 11-та позиция в Гран при на Португалия.

Андреа Довициозо е 14-кратен победител в състезания и трикратен вицешампион в MotoGP през 2017, 2018 и 2019 г. Сега той има договор с Ямаха, който изтича в края на годината. Изглежда, че той няма да продължи с екипа на RNF Рейсинг, който догодина ще използва мотори на Априлия.

36-годиншиният състезател потвърди, че няма намерение продължава работата си в MotoGP след края на тази година. Същевременно не потвърди, че ще прекрати състезателната си кариера.

Това е вторият път, в който Довициозо отпада от стартовата решетка на MotoGP. Италианецът си тръгна от Дукати в края на сезон 2020. Определяйки това като почивка, а не като пенсиониране, Довициозо отхвърли оферта от Априлия в началото на миналата година. В крайна сметка той се присъедини към сателитния тим на Ямаха през втората половина на кампанията.

Със сигурност няма да се състезавам, каза Довициозо пред MotoGP. com. „Винаги съм казвал, че ако не съм конкурентен, не искам да съм тук. Така че няма причина да остана, особено след като съм прекарал 20 години в световния шампионат по мотоциклетизъм. Никога не съм се опитвал да търся място за следващата година.“

Напълно съм спокоен. Миналата година вече изкарах половин година извън падока. Вече опитах да се оттегля,, така че нямам проблем с това.“

Довициозо все още не е потвърдил намеренията си за следващата година. Вариантите са той да кара в WSBK, EWC, Мото Америка или някой друг шампионат. Италианецът не крие страстта си към мотокроса, което може да окаже влияние върху решението му.