Начало Избрани Другович ще тества автомобил от Формула Е

Другович ще тества автомобил от Формула Е

293
0
Фелипе Другович
Фелипе Другович; снимка: Астън Мартин

Фелипе Другович ще тества автомобил от Формула Е. Бразилецът ще участва в изпитанията за новобранци, които ще се проведат другата седмица в Берлин.

Другович няма активна състезателна програма през 2023 г. Миналата година той спечели титлата във Формула 2. Следователно той трябваше да напусне поддържщата серия на F1.

Сега Другович е тестов и резервен пилот на Астън Мартин. Бразилецът замести Ланс Строл в предсезонните тестове в Бахрейн. Канадецът претърпя инцидент с тренировъчен велосипед и контузи китките си. Въпреки това той успя да се върне навреме за първия старт от сезон 2023 в F1. Така Другович се размина с възможността да направи дебюта си в най-високото ниво на моторните спортове

Другович ще участва в теста за новобранци във Формула Е, който ще се проведе на 24 април. Домакин на събитието ще бъде пистата Темпелхоф в Берлин. 22-годишният състезател ще кара за отбора на Мазерати MSG.

„Нямам търпение да опитам за първи път Maserati Tipo Folgore и автомобилите от Формула Е Gen3  в Берлин“, сподели Другович. „Формула Е е категория, която винаги ме е привличала. Ще бъде интригуващо да изпитам разликите в напълно електрически автомобил в сравнение с едноместните болиди, с които се състезавах през последните сезони.“

„За мен е огромна чест да знам, че ще играя активна роля в развитието на такава емблематична марка през първия й сезон в световния шампионат по моторни спортове. Чувствам се много развълнуван“, добави резервният пилот на Астън Мартин.

Другович няма да бъде единственият известен състезател, който ще вземе участие в теста за новобранци във Формула Е. Тук попада още Данил Квят. Бившият пилот на Торо Росо/Алфа Таури и Ред Бул ще кара за отбора на NIO 333 Racing. Освен руснака, в изпитанията ще участват бившите пилоти на Мейнър/Маруся Роберто Мери и Уил Стивънс, както и бившият състезател на Уилямс Джак Айткен.

В списъка попадат още действащият шампион в DTM Шелдън ван дер Линде, резервният състезател на Ферари Робърт Шварцман, световният шампион в WTCR Микел Азкона, действащият шампион в ETCR Адриен Тамбей и др. Пълният списък с участниците в теста за новобранци във Формула Е може да бъде намерен тук

„Формула Е е водеща в моторните спортове по отношение на технологичния прогрес и иновациите. Затова сме развълнувани да уловим същия динамичен дух и да дадем на следващото поколение състезателни таланти възможността да покажат какво могат в състезателния автомобил Gen3“, сподели Алберто Лонго.

„Списъкът на пилотите, които ще участват, съдържа най-вълнуващите и амбициозни таланти в целия автомобилен спорт. Сред тях има и някои огромни постижения. Нямаме търпение да видим какво ще направят зад волана на Gen3. Това е състезателен автомобил, който е на върха на постиженията и иновациите“, добави главният изпълнителен директор на Формула Е.

„Възпитанието на следващото поколение и развитието на звездите на бъдещето е крайъгълен камък на нашата работа във Формула Е“, добави ръководителят на отдел „Спортни въпроси“ във ФИА Пабло Мартино. „Работим рамо до рамо с шампионата, за да увеличим максимално възможностите за изгряващите таланти.

„Основната цел на тестовия ден в Берлин и сесията FP0 в Рим е да предложим на обещаващите млади пилоти да навлязат в шампионата и да им позволим да се запознаят с новаторския автомобил Gen3. Това е една важна стъпка към дългосрочната ни цел да интегрираме новаците още по-плътно в сърцето и структурата на състезателните уикенди във Формула Е.“

Сезон 2022-23 във Формула Е се завръща този уикенд в Берлин. Германската столица ще приеме шестия и седмия кръг от световния електрически шампионат, които отново ще се проведат на бившето летище Темпелхоф.