Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Дуън се надява да бъде на стартовата решетка на F1 през 2025...

Дуън се надява да бъде на стартовата решетка на F1 през 2025 г.

737
0
Джак Дуън
Джак Дуън, снимка Алпин

Джак Дуън се надява да бъде на стартовата решетка на F1 през 2025 г. Австралиецът вярва, че големият тестов пробег, който трябва да натрупа тази година, ще му помогне да си намери титулярно място в най-високото ниво на моторните спортове.

Дуън няма активна програма през тази година. 21-годишният пилот прекара последните две кампании във Формула 2, като миналата година стана вицешампион

Младият австралиец има известен опит с настоящото поколение автомобил в F1. Той участва в общо четири свободни тренировки през последните два сезона. В допълнение, Дуън се включи и в тестовете за млади пилоти.

Дуън няма да кара в F2 през следващата година. Той разкри, че е отхвърлил редица предложения на отбори, които се състезават в други шампионати. Австралиецът е категоричен,  че интересите му ще бъдат по-добре задоволени, ако посвети времето си на ролята си на резервен и тестов пилот на Алпин в F1.

Тази година Дуън ще се включи в някои свободни тренировки от F1. Освен това той ще направи още допълнителни тестове с по-стари болиди и ще прекара много време в симулатора на Алпин. Австралиецът е готов и да замени при нужда Пиер Гасли или Естебан Окон.

Австралиецът се надява да бъде на стартовата решетка в F1 през следващата година. Но за да се случи това, Алпин трябва да се раздели с някой от титулярните си пилоти. Другата опция е Дуън да бъде пратен под наем в друг отбор. Последният вариант е той да се раздели с френския екип да търси късмета си другаде.

„Ако не гледаме настоящата стартова решетка в F1, то аз определено съм пилотът с най-голям пробег с тези машини“, сподели Дуън.

„Това не се отнася само за скорост в една обиколка, а за състезателни дистанции на мокро и на сухо, както и при високи и ниски температури. Започвам да виждам всичко това, което е наистина добро и със сигурност е привлекателно за отборите от F1.“

„За мен единственият фокус в момента е да се опитам да си осигуря място на стартовата решетка за следващата година. Същевременно ще се уверя, че върша добра работа в тези тестове, защото те също са много важни“, каза още протежето на Алпин.

Приоритетът на Дуън е да убеди Бруно Фамен, че той е правилният човек, който да замени Окон или Гасли при евентуално напускане на един от двамата

„Абсолютно решен съм. Това е целта ма, а също така и планът на мен, Бруно и отбора. В момента имам дългосрочен договор с Алпин. Искам да бъда тук. Вече три години работя с тима и се чувствам много добре.“

„Всички тук са ми познати. Имаме добра връзка, атмосферата е добра, има добър отборен морал при всички нас. Мога да се кача в колата ще се чувствам като у дома си. Затова очаквам с нетърпение да го направя, надявам се“, каза още Дуън.

Програмата на Дуън е много подобна на тази на Оскар Пиастри. Австралиецът навъртя немалко километри с по-стари болиди от F1. В крайна сметка Пиастри се изплъзна от ръцете на Алпин и в момента кара за Макларън.

„Единият тестов ден ще бъде с автомобила от 2021-ва, а следващите девет- с автомобила от 2022 г. В края на годината ще натрупам доста добър пробег“, обясни австралиецът.

„Вече съм прекарал доста време в автомобила. Чувствам се готов да карам, както направих в Абу Даби. Тогава скочих веднага след сесията в F2 и бях само на половин десета от Пиер. Това нещо само ще ми помогне допълнително, тъй като автомобилът от 2022 г. е от настоящото поколение“, каза още протежето на Алпин.

Дуън обяви и на кои писти ще кара през тази година.

„Ще бъда в Катар и Абу Даби, а след това на типичните европейски писти. Сигурен съм, че ще направим Монца, Ред Бул Ринг, Силвърстоун и Барселона.“

„Ще мога да отида в Зандвоорт. Това не е типичната писта, на която ходим с автомобилите от F1, за да правим  тестове. Знаем, че това е технична и трудна писта, така че ще бъде страхотно да получим два тестови дни там. Ще имам шепа писти, на които планирам да натрупам повече пробег“, завърш Джак Дуън.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от BWT Alpine F1 Team (@alpinef1team)