Начало MotoGP News Дукати няма да привлича Марк Маркес

Дукати няма да привлича Марк Маркес

268
0
Марк Маркес, Хонда
Марк Маркес, снимка HRC

Дукати няма да привлича Марк Маркес. Това заяви президентът на италианската марка Клаудио Доменикали. Според неговите думи, Дукати не се интересува от услугите на шесткратния световен шампион при едно негово напускане на Хонда.

Слуховете за евентуално преминаване на Марк Маркес в Дукати се появиха миналия месец. Тогава Хорхе Лоренсо каза в различни интервюта, че неговият сънародник ще си тръгне от Хонда след края на сезон 2024. Според трикратния световен шампион в MotoGP, има немалка вероятност Маркес да реши да се присъедини към Дукати

„Смятам, че Маркес ще отиде в Дукати. Той ще получи оферта, която няма да го направи щастлив, но въпреки това ще я приеме“, заяви Лоренсо. „Не знам дали той ще бъде в заводския или в някой от сателитните отбори. Марк спечели последния си шампионат преди повече от три години. Това ме кара да вярвам, че иска да го направи отново. Да, тогава той ще бъде на 32 години и ще трябва да се изправя срещу много млади и бързи състезатели. Но в крайна сметка Марк Маркес си е Марк Маркес“, добави Лоренсо.

Не е тайна, че отношенията между Марк Маркес и Хонда вече не са толкова топли, колкото преди години. Испанецът често пъти се бори с мотора на японците, който вече не пасва на стила му на каране.

В момента Маркес заема 19-то място във временното класиране за сезон 2023 в MotoGP. Пилотът на Хонда финишира трети в спринтовото състезание в Портимао. След това той претърпя инцидент в основната надпревара и получи фрактура на десния палец. Маркес претърпя операция и пропусна състезанията в Аржентина, САЩ и Испания.

Маркес се върна в предишния рейс уикенд в Льо Ман. 30-годишният състезател финишира пети в спринта. В основния старт той водеше борба с Хорхе Мартин за място на подиума, но в крайна сметка отпадна 2 тура преди финала.

Същевременно Доменикали коментира слуховете за евентуално преминаване на Маркес в Дукати. Италианецът отхвърли всякакви подобни спекулации и даде да се разбере, че испанецът не е подходящ за марката от Болоня

„Тези неща са хубави, защото карат хората да говоря. Но все пак смятам, че това не е правилното решение за нас. Имаме невероятна група пилоти, които развихме сами“, каза Доменикали.

„Франческо Баня е луд талант. Да, той е подценяван и все още прави някои грешки, но е в микса. Ако не беше допуснал нито една грешка сигурно вече щяхме да говорим за [още един] шампионат. Но не е само Пеко, имаме и Енеа Бастианини, Хорхе Мартин и много млади таланти, които следим.“

„Маркес е изключителен талант, който не трябва да доказва нищо на никого. Но силата на Дукати се дължи на начина, по който работим с нашите пилоти. Нашият дух е семеен- ние сме добре и ще продължим да сме добре, тъй като резултатите ни дават основание за това“, завърши Клаудио Доменикали.

Бастианини няма нито една спечелена точка от старта на сезон 2023 в MotoGP. Пилотът на Дукати бе ударен от Лука Марини (VR46 Дукати) по време на спринта в Португалия. В резултат на това Бастианини получи фрактура на едното рамо и пропусна следващите няколко старта. Очакванията са той да участва в Муджело, стига да премине успешно медицинския преглед утре.