Начало MotoGP News Маркес ще кара в Льо Ман и няма да изтърпява наказанието си

Маркес ще кара в Льо Ман и няма да изтърпява наказанието си

430
0
Марк Маркес, Хонда
Марк Маркес, снимка Ред Бул Контент Пуул

Марк Маркес ще кара в Гран при на Франция. Пилотът на Хонда получи разрешение да се включи в предстоящия състезателен уикенд на пистата Льо Ман. В същото време Апелативният съд на ФИМ анулира наказанието на испанеца от Гран при на Португалия.

Маркес претърпя инцидент в първия старт за сезон 2023 в Португалия. 30-годишният състезател удари Мигел Оливейра (RNF Априлия) и Хорхе Мартин (Прамак Дукати). В резултат на това Маркес контузи десния си палец, претърпя операция и пропусна стартовете в Аржентина, САЩ и Испания

Маркес опита да се върне за домашната си Гран при на пистата Херес. Испанецът обае получи лекарска забрана тъй като това може да доведе до усложнения и дори край на кариерата му в MotoGP. Маркес не бе заменен в Аржентина. В Тексас на негово място караше Щефан Брадл, а в Испания– Икер Лекуона.

Днес стана ясно, че Маркес ще се включи в Голямата награда на Франция. Пилотът на Хонда получи разрешение да кара в състезателния уикенда на пистата Льо Ман, на която има три успеха в клас MotoGP.

„Наистина съм щастлив да върна в отбора на Репсол Хонда и че отново ще карам мотора си. Преди всичко искам да благодаря на медицинския си екип за професионализма и съветите през последните няколко седмици“, сподели Маркес.

„Разбира се, като състезател винаги искаш да се върнеш възможно най-скоро. При подобна контузия беше много важно да я оставиш да се излекува напълно“, продължи Маркес. „Сега съм тук и съм напълно концентриран върху карането. Нямам никакви притеснения за травмата, тъй като тя е напълно излекувана. Нека видим какво ще ни донесе Гран при на Франция. Най-важното е да работим на максимума от самото начало“, добави Марк Маркес.

Маркес бе наказан с двойно преминаване през дългата обиколка заради сблъсъка с Оливейра, което първоначално трябваше да бъде изтърпяно в Аржентина. Стюардите на ФИМ промениха формулировката на наказанието, за да го приложат към следващия кръг, в който участва испанеца. От Хонда обжалваха санкцията пред Апелативния съд на ФИМ.

Във вторник вечерта Апелативният съд на ФИМ съобщи, че е отменил наказанието на Маркес, тъй като е преценил, че времето, което той е изтърпял поради контузия, е достатъчно наказание в този случай.

Освен това стана ясно, че стюардите са казали на Маркес, че няма да му се наложи да изтърпи наказанието си, ако пропусне Аржентина заради контузия. Комисарите са изпреварили факта, че пилотът на Хонда ще трябва да претърпи операция.

Съотборникът на Маркес Жоан Мир също коментира предстоящата Гран при на Франция в MotoGP. Световният шампион за 2020 г. се надява да запише добър резултат след като не завърши стартовете в САЩ и Испания

„Пристигаме във Франция с отворено съзнание. Миналия понеделник имахме натоварен тест на Херес, в който успяхме да изпробваме някои неща и да работим върху базовите настройки на мотора. Надявам се, че ще успеем да се възползваме от това през уикенда“, заяви Мир.

„В Гран при на Франция винаги има допълнителен елемент, свързан с времето – често е студено или вали. В момента изглежда малко по-студено. Тези по-хладни условия изглежда ни подхождат повече тази година. Стремим се да се възползваме максимално от ситуацията, в която се намираме. Независимо от всичко, продължаваме да работим заедно“, добави пилотът на Хонда.