Начало Избрани Двигателят на Ферари ли помага за скоростта на Алфа Ромео?

Двигателят на Ферари ли помага за скоростта на Алфа Ромео?

3475
0
Алфа Ромео С42
снимка, Алфа Ромео

Шефът на Алфа Ромео Фредерик Васьор не бе впечатлен от предположенията, според които двойното завършване в топ 10 на тима в Бахрейн се дължи основно на новия двигател на Ферари. Той заяви, че както не е споделял вината, когато тимът се е борил през миналия сезон, така няма да я споделя и сега, когато се печелят ценни точки.

Пилотите на екипа Валтери Ботас и Гуаню Жу завършиха съответно на шеста и десета позиция. Междувременно Алфа Ромео посрещна новата ера в F1 с актив от 9 точки. За сравнение през сезон 2021 тимът от Хинвил спечели общо 13 пункта и завърши единствено пред Хаас. Подобно на американския отбор, Алфа Ромео реши да не актуализира миналогодишния си автомобил и вместо това се съсредоточи изцяло върху проектирането на тазгодишния C42.

Запитан дали спечелените в неделя точки се дължат на новия двигател на Ферари или автомобила на Алфа Ромео, Васьор заяви пред F1 TV:

„Не делиш нещата, когато имаш проблеми. Същото важи и когато постигаш успехи. Успехът се дължи на голямата мощност на новия двигател на Ферари и доброто поведение на нашето шаси.“

Този сезон Ферари и техните клиентски екипи Алфа Ромео и Хаас разполагат с чисто нов двигател, задвижващ техните автомобили. Според твърденията, актуализираният агрегат на Скудерията е намалил изоставането от Мерцедес и Хонда.

В квалификацията Ботас даде шесто време и изпревари Джордж Ръсел. Финландецът направи лошо потегляне и изгуби осем позиции. След края на първата обиколка той се смъкна до 14-тото място.

Въпреки трудния старт, с напредването на обиколките той започна да си проправя път напред в подреждането. В крайна сметка Ботас финишира на шесто място в Гран при на Бахрейн. Новият му съотборник в Алфа Ромео Гуаню Жу стигна до десетото място. Двамата се възползваха от двойното отпадане на колите на Ред Бул, както и това на Пиер Гасли от Алфа Таури.

Това беше много добър резултат. Имахме прилична квалификация. Според мен темпото ни в състезанието беше невероятно, каза Васьор.

Единственият проблем беше, че Валтери загуби доста позиции в първата обиколка и му беше трудно да се върне в топ 10.“

Като цяло това е страхотен резултат за Алфа Ромео. Имахме два автомобила в челната десетка. Освен това Жу спечели първата си точка като пилот от F1. Много съм доволен от неговото представяне. Той свърши страхотна работа през целия уикенд.“

В същото време пилотът на Мерцедес Джордж Ръсел бе впечатлен от темпото на новия болид на Хаас.

„Единственият човек, когото изпреварих, беше Кевин Магнусен от тима на Хаас. Мисля, че те имаха доста добро темпо, каза той пред F1TV.

Искам да кажа, че се чувствах сравнително добре. Очевидно автомобилите са много по-тежки. Състезанието в Бахрейн винаги е по-сложно поради настилката и температурата на повърхността.“