Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Двойна победа за Макларън в първата свободна тренировка в Мелбърн

Двойна победа за Макларън в първата свободна тренировка в Мелбърн

44
0
Дженсън Бътън

Пилотите на Макларън, Дженсън Бътън и Люис Хамилтън завършиха на първо и второ място първата свободна тренировка в Австралия. Трети пък се подреди Михаел Шумахер с Мерцедес.

Първата сесия за сезона не започна особено приятно за пилотите. Заради изсипалите се през нощта сериозни валежи трасето бе мокро и облачното небе и не особено високите температури не обещаваха пистата да изсъхне бързо. Тази новина бе особено неприятна за отборите на Маруся и Испания Рейсинг, които така или иначе не успяха да направят сериозна подготовка преди началото на сезона заради проблеми с преминаването на краш тестовете на ФИА. И докато Тимо Глок и Шарл Пик успяха да запишат поне по осем обиколки, то за HRT сесията бе пълно фиаско. Първо Педро де ла Роса бе принуден единствено да наблюдава, защото колата му още не е преминала задължителните измервания на ФИА преди всяко състезание, което ако не стане до 11 ч. днес ще означава, че испанеца няма да участва. Още в обиколката за проверка на състоянието на всички системи в болида пък Нараин Картикеян спря с повреда.

Така или иначе в първия половин час на пистата дейстивие почти липсваше. Пилотите направиха по една инсталационна обиколка, в повечето случаи с гуми за мокро, и отново се прибраха в бокса. Едва след изминаването на 30 минути все повече пилоти започнаха да се появяват на трасето. Фернандо Алонсо от екипа на Ферари записа първо време точно час преди края на сесията, което обаче бе постигнато с гуми интермедия. Пилотите на Макларън и Лотус не бързаха да излизат на пистата. От Мерцедес и Ред Бул пък направиха няколко излизания без да бъде записано време.

Около 45 минути след началото Нико Розберг се доближи до Алонсо, но все още трасето не бе достатъчно сухо за сликове. Времето на испанецът пък бе доста над 1:30 минути и бе ясно, че ще бъде сериозно подобрено.

Около час след началото на сесията пилотите на Ред Бул, Ферари и Мерцедес сложиха сликове от медиум сместа. Михаел Шумахер записа най-добро време, а Себастиян Фетел се прибра в бокса въпреки че записа рекордни първи и втори сектор. Уебър се нареди втори, а Фетел бе трети след завръщането си на трасето.

Едва 20 минути преди края на трасето се появиха пилотите на Макларън. Райконен остана в бокса, където механиците на Лотус бързаха да сменят кормилната му щанга.

Хамилтън записа пето време при първата си бърза обиколка, а Бътън мина през бокса за корекция на предното си крило. В това време Фелипе Маса излетя в чакъла на девети завой и приключи участието си в сесията. Бразилецът се оплака от проблеми със спирачките при разговора с бокса по радиото, но това едва ли е очакваното от него представяне в началото на този сезон.

Десет минути преди края трафика на пистата бе сериозен. Въпреки това Бътън постигна време с почти секунда по-добро от това на Шумахер и стана първият пилот слязъл под 1:28 минути. Малко след това Хамилтън също изпревари германският пилот на Мерцедес, доближавайки се до съотборника си. Райконен все пак успя да излезе на пистата малко преди края, като в крайна сметка завърши девети. Преди него Шумахер бе зад пилотите на Макларън, следван от Фернандо Алонсо, почти излетял заради нестабилност на задната част в последната си обиколка, и Марк Уебър. Шестото място бе за Нико Розберг, а Себастиян Фетел в крайна сметка остана едва 11-ти. Десетката пък се допълни от Даниел Рикиардо (Торо Росо), Пастор Малдонадо (Уилямс) и Камуи Кобаяши.