Начало Други Дювал няма да кара в 24 часа на Льо Ман, Жене ще...

Дювал няма да кара в 24 часа на Льо Ман, Жене ще го замести

53
0
Люк Дювал

Люк Дювал получи лекарска забрана да кара в 82-ото издание на 24 часа на Льо Ман след вчерашната си катастрофа.

Френският пилот разби своето Ауди R18 е-tron в свободната тренировка. Колата излетя във въздуха на завоите Порше и се разби в предпазните ограждения. Инцидентът стана при над 270 км/ч.

Състезателят бе откаран в медицинския център и след това в болница. Бе установено, че има само порязвания на рамо и крак, но след всички прегледи лекарите решиха, че няма да кара повече в квалификациите и надпреварата.

Катастрофата изглеждаше ужасно – заяви шефът на LMP в Ауди Спорт. – Фактът, че Люк е почти невредим след подобен удар говори много за концепцията за безопасност на Ауди R18 и прототипите за Льо Ман като цяло. Истинско облекчение е да видим, че е добре, като се имат предвид обстоятелствата.

Още вчера отборът започна да подготвя кола, която да е готова за днешните квалификации. Резервният пилот Марк Жене ще замести Дювал в екипажа, в който другите двама пилоти са Том Кристенсен и Лукас ди Граси. Испанецът е част от тима на Ауди от 2011 г. и има няколко теста с настоящото R18 e-tron quattro. Той по принцип щеше да кара за екипа на JOTA в LMP2 (със Зитек-Нисан Z11SN) преди обаждането от Ауди. Неговото място до Хари Тинкнел и Саймън Долан ще заеме Оливър Търви, състезавал се за тима в миналогодишното издание на европейските серии Льо Ман.