Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Джеймс Алисън: Ще развиваме Лотус Е20 повече през втората половина на сезона

Джеймс Алисън: Ще развиваме Лотус Е20 повече през втората половина на сезона

25
0
Кими Райконен

Лотус ще развиват болида си Е20 по-дълго този сезон в сравнение с предишни години, заяви техническият директор на отбора Джеймс Алисън.

Той призна, че тимът е допускал преди грешката твърде рано да прехвърли по-голяма част от ресурсите си към работа по колата за следващия шампионат. В Енстън обаче са променили програмата си за 2012 г.

Разполагаме с точно определени възможности за маневриране, когато става дума за развитие на автомобила от настоящия сезон и за работа по този за следващата година. Наясно сме кога започват стартовете през 2013 г., а никой не ни дава шанс да закъсняваме с колата. Определени компоненти изискват месеци работа, за да са готови навреме и от един момент нататък просто се налага да отделиш необходимите за тях ресурси. През последните няколко години обаче допуснахме известна грешка по отношение работата за болидите ни за предстоящия сезон. Става дума за това, че прехвърляхме усилията си към следващата година прекалено рано. Затова и започнахме настоящия сезон с идеята да развиваме Е20 по-дълго през втората половина на сезона, докато работим малко по-упорито по болида за 2013 г. през първата. Това означава, че до момента сме вложили повече усилия в автомобила за догодина в сравнение с предходни години – обясни той.

Техническият шеф на Лотус допълни, че елементи от колата за следващия сезон едва ли скоро ще бъдат тествани, тъй като досега е работено по основни аспекти като база на автомобила, конфигурация на окачването и т.н.

Вече обаче сме платили цената за тази работа, за тази инвестиция (на време, средства и ресурс като хора – б.р.). Преценихме какво ще ни костват усилията и сега ще имаме малко повече свобода след лятната пауза. А това означава, че ще можем да развиваме Е20 по-дълго време. Тоест не сме жертвали едно развитие за сметка на друго – просто поразместихме програмата. Освен това изглежда темпото ни на развитие досега през сезона бе напълно конкурентно на това на съперниците, при това точно през месеците, когато влагахме малко повече труд в болида за 2013 г. И това ме кара да се чувствам оптимист за втората половина на настоящия сезон – каза още Алисън.