Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Джеймс Кий става технически директор на Алфа Ромео в F1

Джеймс Кий става технически директор на Алфа Ромео в F1

675
0

Джеймс Кий е новият технически директор на отбора на Алфа Ромео, съобщиха официално от екипа. Кий наскоро бе освободен от Макларън. Той има над 25-годишен опит във Формула 1 и ще започне работа в Хинвил още на 1 септември тази година. Джеймс Кий ще замести на поста технически директор Ян Моншо.

Привличането на Джеймс Кий е дело на Андреас Зайдл, който от началото на тази година оглавява Заубер Моторспорт

Немският инженер формира екипа, който от 2026 г. ще е заводски отбор на Ауди. Кий познава хората в Хинвил, където бе технически директор в периода 2010-2012 г. Негово дело е болидът Заубер C31, стигнал до четири подиума със Серхио Перес и Камуи Кобаяши.

Джеймс Кий започва кариерата си в Джордан Гран при. През 2005 г. става най-младият технически директор във Формула 1 на 33-годишна възраст. Запазва тази позиция при различните превъплъщения на отбора от Силвърстоун – в Мидланд и Спайкър до Форс Индия. От 2010 до 2012-та е в Заубер. След това става технически шеф на Торо Росо преди да се присъедини към Макларън през 2019 г., където работи заедно със Зайдл.

„Радвам се да приветствам Джеймс обратно в Хинвил, където ще работим заедно да формираме бъдещето на екипа“, коментира Зайдл.

„Той ще открие, че много неща са се променили тук, но всички притежават същото желание за успех и отдаденост, допринесли за успехите при предишното му пребиваване. Назначението му е важна стъпка по пътя ни. Джеймс Кий притежава изключителен опит в спорта – не само като технически директор, но и по отношение организацията на един технически екип. Той ще ръководи трансформацията точно на техническия департамент. Благодаря на Ян за приноса.“

Джеймс Кий отбеляза, че се радва да се върне в Хинвил, където ще работи и със старите, и с новите си колеги

„Имам прекрасни спомени от времето си там. Нямам търпение да работим заедно по техническата страна на екипа в един от най-важните моменти в дългата му история, отправяйки се към вълнуващото бъдеще. Предстои ни огромен труд, но съм сигурен, че всички ще дадат максимума от себе си. Знаем, че ще е необходимо време, усилия и упоритост. Дивидентите от тази работа тепърва ще се проявяват. Благодарен съм на Андреас за доверието“, каза още Кий.