Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Джеки Стюарт: Хамилтън трябва да остане в Макларън, нямаше да е тук...

Джеки Стюарт: Хамилтън трябва да остане в Макларън, нямаше да е тук днес без тях

53
0
Люис Хамилтън

Люис Хамилтън трябва да остане в Макларън, заяви Сър Джеки Стюарт на пистата Монца в Италия. Той не е бил потърсен от световния шампион за 2008 г. за съвет, но обсъждайки случващото се във Формула 1 напоследък, неминуемо стигна и до пилота на Макларън.

– Аз лично бих останал в Макларън. Те имат ресурсите и парите. Освен това са отдадени на работата си и притежават огромен опит. Хамилтън нямаше да е в днешната си позиция без Макларън, така че има и лоялност, която трябва да спази. Мерцедес са прекрасна компания, но на борда им ще му трябват пет минути, за да ги изтегли от спорта. Така че в дългосрочен план Макларън е по-добрата опция – заяви трикратният световен шампион.

Мнението му се споделя и от бившия пилот в Гран при Джони Хърбърт. Той каза, че ако трябва да заложи пари, то предполага, че Хамилтън ще остане в тима от Уокинг.

– Наистина не знам какво ще направи. Човек трябва да се запита какво би го привлякло в Мерцедес, при това извън парите. Това е въпросът. В крайна сметка Мерцедес не вървят твърде добре този сезон след победата в Китай. Какво там би убедило Люис, че ще има по-добър шанс за титла с тях? – попита риторично Хърбърт.

Стюарт от своя страна посочи и рисковете от преминаване в нов отбор:

– Люис е в Макларън от шест години. В нов екип може да отнеме 24 месеца да се адаптира. Трябва да свикваш с нови инженери, нов мениджмънт, нова култура и методи на работа. Възможно е веднага да се впише, но според мен познатото зло е по-добър вариант от неизвестното.

На въпроса дали Хамилтън оценява позицията си в Макларън, шотландецът отговори:

– Вероятно не, тъй като е наоколо още от картинг дните си. Сега е голям пилот и спечели куп пари, но това се дължи в най-голяма степен на Макларън, а не на Люис. Те му дадоха шанс, те го направиха състезател. Той има невероятен късмет.