Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Дженсън Бътън се завръща в Уилямс като съветник

Дженсън Бътън се завръща в Уилямс като съветник

1282
0
Дженсън Бътън
Дженсън Бътън; снимка: DTM

21 години, след като подписа договор с отбора на Уилямс и дебютира във Формула 1 Дженсън Бътън се завръща в тима, но вече като съветник, съобщи официално екипът от Гроув. Световният шампион за 2009 г. е сключил дългосрочно споразумение с тима.

„Радвам се, че още веднъж имам възможност да кажа, че съм подписал договор с Уилямс“, коментира Дженсън Бътън

„Предишния път бях на 19 години и това бе момент, който промени живота ми. И макар че от тогава изминаха повече от 20 години, вече се чувствам така, сякаш никога не съм си тръгвал. Сър Франк Уилямс демонстрира вяра в мен и ще съм му вечно благодарен за това. Невероятно се вълнувам, че имам шанс да се върна и да помогна на отбора, който отново се бори да успее. Има много работа за вършене, но не се съмнявам, че бъдещето на този фантастичен екип е светло. Нямам търпение да започна.“

Бътън дебютира с Уилямс във Формула 1 през 2000 г. Най-доброто му класиране през сезона тогава бе четвърто място в Гран при на Германия. След това премина през отборите на Бенетон/Рено, БАР, Хонда, Макларън и Браун Гран при. С Браун Гран при спечели световната титла през 2009 г. В F1 кариерата си има 15 победи и 50 подиума.

„Като част от новата си роля в Уилямс Дженсън ще използва над 30-годишния си опит в автомобилния спорт, за да съветва и води отбора от Гроув. Освен това ще подкрепя и развитието на титулярите, както и на пилотите от академията. През 2021 г. ще посети част от надпреварите заедно с Уилямс. Ще участва и в събития на отбора във Великобритания. Бътън ще е част от медийни и маркетингови мероприятия на тима. Той ще продължи да работи като експертен анализатор със Скай Спортс F1“, се казва още в съобщението на отбора.

Главният изпълнителен директор на Уилямс Йост Капито заяви, че привличането на Дженсън Бътън е още една положителна крачка за тима

„Дженсън винаги е бил приятел на екипа и е страхотно да го приветстваме отново в семейството на Уилямс. През 2000 г. Сър Франк видя таланта в него и му даде шанс да кара в F1. Той реализира изцяло първоначалните надежди през блестящата си кариера. През последните години той показа умения в световете на бизнеса и телевизията и уважавана фигура в падока. Целият му опит ще помогне за трансформацията на тима и в техническа, и в бизнес посока“, допълни Капито.