Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Джийн Хаас вероятно ще получи слот за 12-ти отбор във Формула 1

Джийн Хаас вероятно ще получи слот за 12-ти отбор във Формула 1

27
0
grid girls,Формула 1

Джийн Хаас вероятно ще получи слот за 12-ти отбор във Формула 1. ФИА прие документи от интересуващите се да създадат още един екип, който да участва в световния шампионат и американската кандидатура се очертава като фаворит да получи мястото.

Хаас е един от съсобствениците в успешния отвъд Океана Стюарт-Хаас Рейсинг, състезаващ се в сериите НАСКАР. Той дори се яви лично на събеседване с ФИА, където отговори на поредица въпроси, свързани с намеренията за създаване на нов отбор за Формула 1.

Мисля, че Хаас ще бъде одобрен – заяви Бърни Екълстоун пред английския вестник Индипендънт. – Имат парите, въпросът е дали имат желание да ги харчат.

По принцип ФИА трябваше да вземе решение за допълнителния слот в края на февруари. Тогава обаче бе обявено, че процесът продължава, без да се уточнява кога евентуално може да приключи.

Освен със Стюарт Хаас, Хаас се занимава и с аеродинамичния тунел Уиншиър в Северна Каролина, където преди са работили редица отбори от Формула 1. Там планираше да провежда изследвания и предишният щатски отбор – USF1, който така и не се осъществи. Смята се също така, че бившият технически директор на Ред Бул и Ягуар Гюнтер Щайнер е част от проекта на Хаас.

USF1 е последният засега опит за влизане на американски отбор във Формула 1. Той се появи през 2009 г., като идеята бе да се състезава през 2010-та. Екълстоун е предупредил Хаас, че подобен проект струва скъпо.

Един милиард ще стигне за четири години. Говорих с Хаас, но не знам какво ще направят. Те са в Америка, наистина не знам – допълни управляващият търговските права на F1.