Начало Други Джоди Шектър иска да изтегли сина си от Индикар след гибелта на...

Джоди Шектър иска да изтегли сина си от Индикар след гибелта на Уелдън

145
0
Дан Уелдън

Световният шампион във Формула 1 за 1979 г. Джоди Шектър иска синът му Томас да напусне американските серии Индикар след катастрофата, отнела живота на 33-годишния Дан Уелдън.

Британецът попадна в меле с 15 автомобила на пистата в Лас Вегас и почина от травмите, получени в инцидента. Шектър старши наблюдаваше състезанието и след това бе категоричен, че от доста време иска Томас да зареже шампионата.

Дано му дойде ума най-накрая и да разбере, че в живота има и други неща. Наистина не си струва. Това е най-опасната форма на автомобилен спорт в момента. Настройките, избрани за да бъдат състезанията по-голям спектакъл, са много, много опасни на писти като тази. Почти няма разлика между скоростта на добрите и лошите пилоти. Те на практика са гума до гума при над 350 км/ч – 35 коли в страшно малко пространство. Един да допусне грешка и се случва нещо такова. Пълна лудост. Във Формула 1 вече не е така, а все още е доста вълнуващо – заяви Шектър.

Южноафриканецът призна, че се е страхувал да не би най-лошото да се е случило и с Томас, докато не го чул по радиото да съобщава, че е добре.

Дан се състезаваше с или срещу синовете ми в Англия във Формула Воксхол. Познавахме се от години. Невероятен човек. Истинска трагедия – допълни той.

Бившият пилот от Формула и Индикар Марк Блъндел също смята, че трасето в Лас Вегас не е било подходящо за конкретната надпревара.